Newsroom

Tatra Centrum v centre Martina

Nový polyfunkčný dom vyrástol pod taktovkou investora, spoločnosti TATRA CENTRUM, s.r.o., v mieste, kde v 2. polovici 20. storočia pôsobila firma Tatranábytok, vo svojej dobe najväčší slovenský výrobca stoličiek. História Tatranábytku sa začala písať už na konci 19. storočia, ale spoločenské zmeny v roku 1989 výrazne ovplyvnili hospodársky život aj v Martine. Jedným z mnohých dôsledkov bol v roku 2010 aj koniec výroby stoličiek a úpadok slávneho výrobcu. Atraktívna lokalita v centre mesta, v tesnej blízkosti nákupného centra, Obchodnej akadémie, Univerzitnej nemocnice a Námestia SNP, sa však o svoju budúcnosť báť nemusela. Jedným z dôkazov je aj nový polyfunkčný dom Tatra centrum, ktorý v lokalite nahradil pôvodný starý pavlačový dom. Výstavba domu začala v septembri 2015 a trvala približne dva roky. Z pohľadu „stavbára“ a investora je objekt zaujímavý tým, že je „komplet“ postavený z materiálov Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Ing. arch. Dušan Holan, konateľ a majiteľ spoločnosti TATRA CENTRUM, mal dlhoročné skúsenosti s materiálmi Ytong a veľmi pozitívny vzťah k materiálu ako takému. Pri novostavbe tak bol nielen v úlohe investora, ale aj autora projektu, ktorý využíva všetky výhody systémového riešenia Ytong. „Presadzujeme ho všade, pretože je univerzálny a pracovať s ním je naozaj jednoduché.“ hovorí Dušan Holan. Snaha o minimum tepelných mostov súvisela s potrebou postaviť bytový dom, patriaci do kategórie s takmer nulovou potrebou energie (trieda A0). „V dome je z materiálu Ytong – okrem skla – úplne všetko.“dodáva s úsmevom Ing. arch. Dušan Holan.

Pilierové tvárnice mali v Martine československú premiéru

Na dome sú napríklad na čelnej fasáde použité pilierové tvárnice Ytong, ktoré investor použil ako prvý na území bývalého Československa. „Pôvodne nám statik tvrdil, že ich v prípade domu so štyrmi podlažiami nie je možné použiť. Kvôli tomu som zvažoval aj zníženie výšky o jedno poschodie, ale ani tam mu to nevychádzalo. To už sa mi nezdalo, pretože podľa podkladov firmy Ytong to nemal byť problém. Požiadali sme preto ďalšieho statika o kontrolu a ten nám potvrdil, že to samozrejme aj so štyrmi podlažiami možné je.“ vysvetľuje konateľ investora Ing. arch. Dušan Holan.

Výrobky Ytong na stenách, stropoch a streche domu

Pre obvodové murivo sú použité štandardné tvárnice YTONG Standard P2-400 s hrúbkou muriva 300 mm, v 1. poschodí potom nadväzujú tepelnoizolačné tvárnice Lambda YQ s hrúbkou muriva 450 mm. Zo sortimentu Ytong nechýbajú ani preklady či UPA profily, na streche sú navyše aj stropné panely Ytong a na severnej strane potom stropy Ytong Komfort. „Masívnu strechu z Ytongu mám aj na svojom rodinnom dome a dlhodobo oceňujem jej ochranu pred prehrievaním interiéru. Aj v úlohe investora bytového domu boli pre mňa materiály Ytong skvelou voľbou – ako investor máte k dispozícii ucelené a systémové riešenie s jednoduchou a rýchlou inštaláciou a výbornými parametrami. Z jedného materiálu sa dá postaviť celý dom, a ak realizačná firma dodrží stanovené technologické postupy, dostane investor dom staticky pevný, bez rizika prasklín a s výbornými tepelnoizolačnými vlastnosťami.“ objasňuje dôvody pre jeden materiál na celom dome Ing. arch. Dušan Holan.

Ytong sa plne uplatnil aj v interiéri polyfunkčného domu

Okrem stenových tvárnic, vnútorných omietok a hladenej stierky s extra hladkými povrchmi Ytong sú v dome aj schodiskové stupne, v prípade ktorých investor oceňoval jednoduchú inštaláciu a možnosť okamžitého použitia. Z hladkej stierky a jej vzhľadu majú úžitok obyvatelia domu, ale pre jej použitie mal dôvod aj Ing. arch. Dušan Holan: „Páčila sa nám možnosť ľahkej opraviteľnosti, pre nás to bol hlavný dôvod. Zvažovali sme preto sadrové omietky, ale keď nám pán Mitický z Ytongu ponúkol tento produkt, voľba bola jasná.“

Výhody systémového riešenia Ytong na martinskom polyfunkčnom dome zhŕňa Ing. Slavomír Mitický, odborný poradca pre projektantov zo spoločnosti Xella Slovensko, s.r.o.: „V projekčnej fáze sme mohli s autorom projektu postupne napájať všetky prvky stavebného systému Ytong – od prvého murovaného radu tvárnic až po realizáciu pultovej strechy systémom Ytong Komfort. Všetky výrobky majú rovnaké materiálové zloženie, čo zabezpečilo maximálnu kompatibilitu všetkých stavebných prvkov aj vo vzťahu k budúcemu správaniu stavby, napríklad z pohľadu objemových zmien. Materiály sa budú správať rovnako a na objekte tak nevzniknú problémy vyvolané v dôsledku použitia rôznych stavebných systémov s odlišnými vlastnosťami. Významná je aj úloha podpory firmy Xella od projektu až po realizáciu, kde investor komunikoval celú výstavbu s jedným technickým poradcom a s jedným obchodným zástupcom sa riešili všetky dodávky materiálu, či neštandardné požiadavky na stavbe. Objekt dostal od spoločnosti Xella a produktov Ytong maximálnu podporu aj v podobe konkrétnych ľudí, ktorí boli nápomocní až po realizáciu posledných prvkov nášho systému. V tomto konkrétnom prípade to boli omietky Ytong.“


Sdílejte tento článek

.