Newsroom

Keby som staval ešte raz, opäť by som staval z Ytongu

hovorí pán Andrej, ktorý postavil dvojpodlažný rodinný dom s podlahovou plochou 232 m2 v existujúcej zástavbe Piešťan. Dôvod výstavby bol prostý: deti pomaly odrastajú a za pár rokov odídu z domova. Rodičia im preto ešte chceli dopriať zázemie a komfort bývania v novom dome. Stavbu realizovali svojpomocou a ako konštrukčný materiál si zvolili pórobetón Ytong.

Petra.Cleary •

Dom navrhol Ing. Jaroslav Konečný z piešťanského architektonického, projektového a inžinierskeho ateliéru STAVIKON. Svojpomocnej výstavby sa rodina pána Andreja nebála, jeho profesia je stavebný inžinier a s výstavbou má dostatok skúseností. S výstavbou začali v júli 2021, hrubá stavba bola už v októbri 2021 hotová. V súčasnosti (na jeseň 2023) je dom hotový a dokončený. „Vďaka svojpomocnej výstavbe sme neboli závislí ani na termínoch dodávateľov a stavali sme tak rýchlo, ako nám to dovoľovali stavebné termíny. Nič sme neurýchľovali, keď bolo pre kvalitu diela potreba počkať, počkali sme a robili sme iné práce,“ hovorí pán Andrej.

Pórobetón Ytong si stavebník zvolil hneď z niekoľkých dôvodov: kvalita stavebných prvkov Ytong mu maximálne vyhovovala a keďže mal skúsenosti aj s tehlami, dobre vedel, že s pórobetónom Ytong sa pracuje ľahko a dobre. Materiály Ytong sú použité v celom dome, obvodové steny sú vymurované z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Lambda YQ 500 mm, z Ytongu sú v dome priečky aj preklady. Nad prízemím a poschodím sú montované stropy Ytong, nechýba ani schodisko z Ytong schodiskových dielcov.

Dobré sú aj jeho skúsenosti z výstavby: „Pórobetón Ytong má veľa pozitív, skúsený stavebník ich dobre pozná a vie ich využiť. Aj ja som ocenil presnosť, ľahkosť, dobré tepelnoizolační vlastnosti, jednoduché spracovanie a manipuláciu či minimum odpadu. Keďže sme na fasáde domu nerobili klasický kontaktný zatepľovací systém, ale predsadenú odvetrávanú fasádu, ktorá vyžaduje kotvenie nosnej konštrukcie, museli sme sa vysporiadať snáď s jedinou nevýhodou pórobetónu, ktorou je zložitejšie kotvenie. Ale aj to má samozrejme riešenie, len sme museli dávať pozor na presné otvory, správne hmoždinky a silnejšie kotviace prvky. To isté platilo aj pri inštalácii sadrokartónových stropov. Keď sa dívam späť na dobu hrubej stavby, musím povedať, že keby dom staval ešte raz, opäť by som staval z Ytongu. Myslím, že je to naozaj veľmi dobrý a kvalitný materiál.“

Výhodou pána Andreja bola aj dobrá znalosť stavebného systému Ytong. Ešte pred zahájením výstavby navštívil niekoľko seminárov, organizovaných spoločnosťou Xella Slovensko, a podrobne sa informoval, aké prvky použiť a ako s nimi správne pracovať. O jeho premyslenom postupe svedčí napríklad voľba tvárnic Ytong Lambda YQ v hrúbke 500 mm – tieto tvárnice predstavujú absolútnu špičku v sortimente pórobetónu Ytong a stavajú sa s nimi bez zateplenia nielen domy v energetickej triede A0, ale aj pasívne domy. Maximálne spokojný bol pán Andrej aj so službami spoločnosti Xella Slovensko, využil napríklad ponuku bezplatného ocenenia projektu domu.

Okrem kvality stavebného materiálu si dal stavebník záležať aj na riešení energetickej bilancie domu. Tepelneizolačné vlastnosti a životnosť fasády zlepšuje odvetrávaná fasáda, energetickú nezávislosť fotovoltika na streche, tepelný komfort rekuperačná jednotka, tepelné čerpadlo a klimatizácia.

 


Sdílejte tento článek

.