Newsroom

Rodinný dom Prešov – Kúty

Aj takto by sa dal nazvať moderný rodinný dom z bieleho pórobetónu, ktorý je postavený v širšom centre mesta Prešov. Bývalá záhradkárska lokalita získala vďaka výstavbe novú tvár, ktorú dom svojím bytím nijako nenarúša - skôr pôsobí dojmom, akoby tam takto v súlade s prírodou, stál už odjakživa. Tichá lokalita vďaka tejto súhre ponúka nielen skvelý relax, ale aj kvalitné bývanie.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Na začiatku bola parcela

Pri zrode domu musí byť myšlienka, odhodlanie a pred samotnou výstavbou aj vhodná stavebná parcela. Začiatok tohto príbehu sa datuje od roku 2006, kedy si rodina majiteľa domu, kúpila parcelu na rodinný dom, keďže v tom čase plánovali tretie dieťa do rodiny. Stavba sa začala realizovať v máji 2008, ukončená bola apríli 2010. „O dispozičnom riešení domu sme mali jasnú predstavu, ale celý jeden rok sme neustále konzultovali s architektmi, aby nimi zhotovený projekt spĺňal na 100 percent naše predstavy o bývaní,“ vysvetľuje hlava rodiny. Výsledok je podľa jeho slov “klasický” dom postavený z bieleho pórobetónu Ytong Lambda, ale komfort bývania je aj bez dodatočného zatepľovania výborný. „Myslím, že je to práve vďaka výborným tepelnoizolačným vlastnostiam muriva, ktoré nám architekti odporučili, ale aj pre celkovú orientáciu stavby, jej umiestnenie a použité technologické riešenia,“ dodáva majiteľ, staviteľ a investor domu v jednom. Potvrdilo sa tak aj v tomto prípade, že výber stavebného materiálu je kľúčovým faktorom pre kvalitné a bezstarostné bývanie po viacerých stránkach.

Predstavy dostali jasné kontúry

Prednosťou domu projektovaného pre rodinu s troma deťmi je otvorená dispozícia obývacieho priestoru s kuchyňou a jedálňou, ktorý je navyše prepojený s exteriérom terasy, s poschodím a vnútornou galériou. Tu si určite zaslúži pozornosť dizajnové stvárnenie schodiska. Prízemnú časť domu dopĺňa spálňa prepojená s detskou izbou a šatníkom, kúpeľňou a práčovňou prepojenou na exteriér. Nadzemné podlažie tvoria okrem spomínanej galérie ešte kúpeľňa a dve detské izby prepojené na vonkajšie terasy. Celý interiér domu, kde prevládajú biela, jemné odtiene sivej, čierna a akcentové farby v jednotlivých miestnostiach riešili akad. arch. Marianna Hajduová a Ivan Brizlák. „Aj vďaka nim dnes môžeme povedať, že náš dom spĺňa všetky naše predstavy o bývaní. Ak by sme aj mali možnosť postaviť ho znova, určite by sme na ňom nič nemenili. Preto by sme budúcim majiteľom domu určite odporúčali spolupracovať s architektmi už pri jeho projektovaní a nespoliehali sa na katalógové projekty, ktoré často nespĺňajú priestorovo funkčné požiadavky investorov a zväčša ich nie je možné osadiť na konkrétny pozemok,“ opisuje svoje skúsenosti pán Urda.

S osadením tohto domu na pozemku ako aj s jeho dispozičnou veľkosťou by bol spokojný nejeden trojnásobný otec. Úžitková plocha domu je veľkorysých 260 m2 a rozloha krásneho pozemku je 810 m2, kde je dostatok priestoru na rôzne voľno-časové aktivity nielen detí, ale aj dospelých. No schválne, vedeli by ste si v ňom predstaviť svoj život aj vy?


Sdílejte tento článek

.