Newsroom

Pasívny rodinný dom v Novom Jičíne

Profesionálna realizácia pasívneho rodinného domu môže byť príkladom, že vyhovieť aj častokrát vysokým požiadavkám je možné.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Úsporné riešenie od návrhu až po prevádzku

Projekt bol vytvorený podľa klientovej predstavy inšpirovanej katalógovým domom. Pôvodný návrh bol použitý ako hrubý základ pre tvarové riešenie a ateliér ho dopracoval podľa individuálnych potrieb zadávateľa. Výsledkom je moderná a nadčasová stavba s čistými líniami, ktorá je estetická vďaka precíznemu a premyslenému prevedeniu funkčných prvkov a detailov. Bolo potreba tiež vyriešiť špeciálny drenážny systém, ktorý odvádza vodu spod základov do špeciálnych trativodov.
Veľký dôraz je kladený aj na celkovú úspornosť. Dom je postavený ako pasívny, bol tu použitý biely pórobetón Ytong so zateplením. V budúcnosti by stavba mala byť energeticky aj čiastočne sebestačná, pretože bude osadená fotovoltaickým systémom, ktorý by mal pokrývať väčšinu potreby elektriny. Ďalším inovatívnym riešením tohto projektu je aplikácia 3D montážnej dokumentácie, ktorá spresnila, zlacnila a uľahčila výstavbu domu.

S precíznym murovaním k nízkoenergetickému bývaniu vďaka Ytongu
Stavebný systém Ytong je pre nízkoenergetické stavanie mimoriadne vhodný materiál. Jedná sa o ucelený sortiment stavebných komponentov „od pivnice po strechu“. Jednotlivé tvárnice na seba presne nadväzujú a hrubá stavba je tak homogénna. Potvrdzujú to aj skúsenosti Ing. Martina Deutscha, Ph.D., konateľa spoločnosti, ktorá rodinný dom projektovala a realizovala: „So samotným materiálom sa stavebným firmám dobre a hlavne presne pracuje, čo je základ každej dobrej stavby a pasívneho domu obzvlášť. Tu je presnosť a precíznosť výstavby základ.“

Tvárnice vynikajú tiež jednoduchou opracovateľnosťou. Tento faktor hrá rolu pri voľbe najlepšieho materiálu pre pasívny dom, ako vysvetľuje opäť pán Deutsch. Ten je odborným znalcom so špecializáciou práve na úspory energií a nízkoenergetickú aj pasívnu výstavbu: „Každý dom obsahuje okrem stavebných prvkov aj infraštruktúru (vodu, elektrinu, odpady, plyn, vzduchotechniku – rekuperáciu). Pri vytváraní drážok a zapracovaní infraštruktúry do stien nedochádza s Ytongom k rozbitiu vnútorných štruktúr a strate mechanických, akustických ani tepelno-technických vlastností. Tieto parametre sú pre pasívne domy úplne zásadné a Ytong ich podľa našich predstáv splňuje.“.
Výhodou je aj to, že materiál má pomerne nízku hmotnosť pre bežnú prácu a pre firmy aj stavanie svojpomocou je po remeselnej stránke minimálne náročný. Výsledkom je presné murovanie, ktoré je nevyhnutné pre zdravú mikroklímu v budove a výsledné tepelno-izolačné vlastnosti.


Sdílejte tento článek

.