Newsroom

Pasívny rodinný dom s výhľadom na Malé Karpaty

Majitelia tohto rodinného domu v pasívnom štandarde si kládli najvyššie nároky na kvalitu architektúry i spracovania. Architektonická kancelária odporučila Ytong a prvé výsledky blower door testov, ktoré overujú nepriedušnosť obálky, potvrdzujú, že sa výsledok podaril.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Rodinný dom pri Bratislave je moderne riešená stavba, postavená v pasívnom štandarde. Väčšina miestností je orientovaná na juh. Táto dispozícia je príjemná po stránke bývania, tak tepelného využitia slnečného svitu. „Cieľom bola ideálna orientácia na juh, aby sme využili solárne zisky v zime. Proti prehrievaniu sme potom inštalovali tienenia markízami a plánujeme aj hliníkové exteriérové žalúzie. Zároveň je z južnej strany krásny pohľad na lesy Malých Karpát a je tu najmenej narušené súkromie vo vzťahu k susednému domu,“ hovorí o dispozíciách investor domu.

V prízemí je situovaná obývacia izba s jedálňou, prepojená s terasou a priestorom záhrady. V poschodí sú izby detí a apartmán rodičov. Dom má inštalované podlahové vykurovanie kondenzačným kotlom, doplnené systémom rekuperácie. Ten je nutný v prípade pasívnej výstavby. Architektonickou zaujímavosťou je prekrytie presklenej terasy pochôdznym sklom a skrytý odkvapový systém.

Ytong pre moderný vzhľad a úspornú prevádzku

„S klientom sme sa zhodli na tom, že chce navrhnúť moderný a súčasný dom. Od začiatku sme smerovali k tomu, aby nebol moderný len z hľadiska fasády a dispozície, ale že chceme moderný dom aj po konštrukčnej stránke a súčasne aj energetickej a prevádzkovej. Rozhodli sme sa pre pasívny štandard, kde nám zo všetkých výpočtov investovaných prostriedkov, času a námahy vychádzal najlepšie Ytong. Prvé blower door testy dopadli dobre a dom skutočne nároky na pasívnu výstavbu spĺňa“, hovorí Ing. arch. Mário Budinský, autor architektonického návrhu.
Úspornosť Ytongu spočíva v tom, že murovanie je rýchle a bezodpadové. Použitie kompletného systému šetrí čas výstavby a dobré tepelnoizolačné vlastnosti potom prispievajú k ekonomickej prevádzke.

Strop Ekonom prispel k homogenite stavby

Ytong má dobré výsledky v testoch nepriedušnosti obálky vďaka tomu, že murovanie s ním je veľmi presné. Diely na seba ideálne nadväzujú a svoje vlastnosti si ponechávajú aj po rozvedení inštalácií. Tu k dobrým výsledkom prispelo aj použitie stropných dielov. Vďaka použitiu prvkov kompletného systému bola hrubá stavba homogénna a splnila prísne nároky pre pasívne budovy. Vložkový strop Ekonom sa inštaluje bez nadbetonávky a kari sietí. Okrem uľahčenia stavebných prác má tento masívny diel aj rad výhod, napríklad je to zvuková izolácia a schopnosť tepelnej akumulácie.

Výnimočnosť stavby inšpiruje v Ytongu

„Aj keď ročne riešim veľa projektov, tento mi ostal zafixovaný nielen ako pasív, ale tiež svojou modernou architektúrou. Ateliér dokázal ideálne spojiť potrebu zákazníka a architektonickú predstavivosť. Dielo je tak výnimočné architektúrou, prepracovaným riešením a premyslené tak, aby bolo plne funkčné pre užívateľov,“ hovorí technický poradca Ytongu, ktorý zodpovedal za výpočet a dodanie materiálu. Dom je tak inšpiratívny aj pre ďalších záujemcov o ekonomické, funkčné a estetické bývanie v najmodernejšom štandarde.


Sdílejte tento článek

.