Newsroom

Jednovrstvový pasív svojpomocou

Zatepľovanie je u nás najpopulárnejšia cesta k zníženiu energetickej náročnosti. Medzi laikmi tiež prežíva názor, že zateplená budova automaticky získava významné plus pri kúpe či predaji nehnuteľnosti. Skúsenosti však ukazujú mnohé nedostatky polystyrénových zateplení. Pritom existuje omnoho jednoduchšie a bezpečnejšie riešenie – jednovrstvové murovanie. Masívna stena poskytuje totiž celý rad ďalších pozitív nielen po stránke ekonomickej.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Vonkajšie zatepľovanie je totiž pomerne náročný technologický proces. Má svoje úskalia a bohužiaľ vytvára bohatý priestor pre chybné riešenia. Projekt zateplenia obvodovej steny by mal okrem iného zohľadniť polohu rosného bodu, bohužiaľ to pri projekcii či realizácii býva výnimkou. Pod tepelným izolantom potom vznikajú plesne, nehladiac na krátku životnosť zatepľovacích materiálov, ktorá býva rádovo dve dekády.

Jednovrstva je riešenie aj pre štandard roku 202

Ďalším impulzom pre hľadanie technologicky inovatívnych riešení je, že smernice Európskej únie predpokladajú do roku 2020 zníženie emisií oxidu uhličitého o 20 %, čo má priamy vplyv na zvýšenie požiadaviek v oblasti energetickej náročnosti budov. Zväčšovať hrúbku izolačných polystyrénových alebo minerálnych dosiek však nejde do nekonečna. Preto sa ako omnoho efektívnejšie riešenie ponúka masívny múr. Jednovrstvovým murovaním bez zateplenia je možné stavať budovy v štandarde roku 2020, teda s minimálnou energetickou náročnosťou. Jeden zo stavebných materiálov, ktorý to umožňuje, je systém stavebných komponentov Ytong.

So systémom stavebných komponentov Ytong to zvládnete aj sami

Toto riešenie sa naviac v praxi začína presadzovať aj medzi svojpomocnými stavebníkmi. Napríklad stavbu dvojdomu v Brne – Slatine zvládli majitelia sami za necelých šesť mesiacov, čo potvrdzuje, že jednovrstvové murivo Ytong, známe svojou rozmerovou presnosťou a ľahkou opracovateľnosťou, je pre tento spôsob výstavby ideálne. Okrem ušetreného času a nákladov na výstavbu budú mať domy veľmi úspornú prevádzku. Energia potrebná k vykurovaniu rodinných domov v Brne – Slatine je v oboch prípadoch 14 kWh/m² ročne.

Nevyhnutným predpokladom výstavby v štandarde 2020 sú práve takéto systémové riešenia, ktoré vylúčia riziká vzniku tepelných mostov. Murivo takéhoto domu musí vykazovať nielen potrebné tepelnoizolačné vlastnosti, musia mať taktiež potrebnú objemovú hmotnosť, aby odolávalo letnému prehrievaniu a tým eliminovalo energeticky veľmi náročné chladenie. A to práve masívne murovanie poskytuje. Tu boli použité tepelnoizolačné tvárnice Ytong Theta+ s hrúbkou 500 mm. Z portfólia toho istého výrobcu je aj strecha, ktorej ťažká konštrukcia zásadným spôsobom prispieva k teplotnej stabilite vnútorného priestoru a podieľa sa na vysokej odolnosti proti letnému prehrievaniu. K dosiahnutiu potrebných tepelne technických vlastností je doplnená izolačnými doskami Ytong Multipor, čo je vlastne extrémne ľahký Ytong. Vnútorné nosné steny sú z materiálu Silka s hrúbkou 175 mm. Tieto murovacie prvky je možné využívať pre veľmi štíhle staticky namáhané konštrukcie. Zároveň sú veľmi ťažké, čo prispieva k vysokej tepelnej kapacite muriva a jeho vynikajúcemu zvukovému útlmu. Tým je projekt v Slatine inšpiratívny a dokazuje, že stavanie roku 2020 smeruje k jednovrstvovému, kompletnému a zároveň jednoduchému riešeniu.


Sdílejte tento článek

.