Newsroom

Čo je inde luxus, je v Cihlovke základom

Projekt Cihlovka je príkladom citlivej prestavby starého výrobného areálu. Už prvá etapa bola navrhnutá ako energeticky úsporná budova, druhá etapa mieri ešte vyššie a stala sa prvým pasívnym bytovým domom v Hradci Králové. Na vonkajšie a vnútorné nosné steny si investor na základe BIM modelu vybral veľkoformátové vápennopieskové tvárnice Silka Tempo od spoločnosti Xella.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Petra.Cleary •

Kukleny boli neaktívnou, okrajovou časťou Hradca Králové. To sa mení vďaka rodinnému developerovi NOHO. Cieľom autorov oboch etáp bolo vytvoriť koncept bývania zodpovedajúci 21. storočiu a životnému štýlu novo oživenej časti mesta. Už pri prvej etape (nominovaný projekt 24. ročníka súťaže Best of Realty 2022) tím NOHO premenil zabudnutý továrenský areál na udržateľné bývanie s množstvom technologických vychytávok.

Novostavba 2. etapy projektu Cihlovka má šesť nadzemných a jedno podzemné podlažie, pričom byty sa nachádzajú od prvého poschodia vyššie, zatiaľ čo časť prízemia je vyhradená pre komerčné priestory. Dispozícia podlaží je podobná, len na ustúpenom šiestom podlaží sa nachádzajú atypické byty s priestrannými terasami. V projekte sú zastúpené všetky veľkostné kategórie bytov (1+kk až 4+kk).

Dôležitým motívom autorov bolo zachovať charakter miesta s priemyselnou tradíciou.

Nárožná budova je novostavba, má výrazný raster smerom do námestia ako reminiscenciu na skeletové priemyselné budovy. Do Pražskej triedy je orientovaná fasádou s výrezmi tak, aby bola kompozícia v nárožnej polohe vyvážená. Štrkové fasády so špeciálnou povrchovou úpravou dopĺňajú veľkoformátové zasklenia a lodžiové výrezy. Materiály zvolili autori s ohľadom na svoju koncepciu – základom sú omietnuté fasády, ktoré v pôvodnom návrhu prevládali. V interiéri pracovali aj s priznanými tehlami. Dispozičné riešenie sa riadilo snahou vniesť do bytov čo najviac atmosféry tichého a slnečného dvora. “Rozsiahly areál bývalej garbiarne je krásnym príkladom zanedbaného brownfieldu, ktorý sa postupne mení na atraktívnu lokalitu. V oboch fázach Cihlovky sa nám podarilo zachovať aj industriálny charakter celej lokality, pričom sme využili pôvodné prvky, ako napríklad továrenský komín v tesnej blízkosti novostavby,” povedal Tomáš Vrbický, zakladateľ spoločnosti NOHO.

Nosné steny nižších podlaží sú z monolitického železobetónu a vápenno-pieskových tehál Silka.

Investorom projektu je spoločnosť NOHO, návrh vypracovali architekti z ateliéru Med Pavlík. Celú stavbu realizovala ako generálny dodávateľ spoločnosť s ručením obmedzeným STAKO z Hradca Králové. Spoločnosť Xella najprv vytvorila BIM model budovy a po odsúhlasení cenovej ponuky vypracovala podrobné kladačské plány jednotlivých stien. “Konštrukcia obvodových a nosných stien je z veľkoformátových tvárnic Silka Tempo 180 a 240 mm. Pre investora bola hlavnou motiváciou finančná úspora a zväčšenie úžitkovej plochy, pričom významnú úlohu zohrali aj akumulačné a akustické vlastnosti vápenno-pieskových tvárnic Silka. Z pohľadu investora bol doterajší priebeh projektu veľmi dobrý a zamestnanci stavebnej firmy STAKO si dokázali poradiť s murovaním veľkoformátových tvárnic pomocou minižeriavov. Jedinou komplikáciou bola výmena pracovníkov a potreba zaškolenia nového tímu, ale aj to sme spoločne zvládli,” hovorí Josef Čermák, Key Account Manager spoločnosti Xella.

Maximálne úspory energie a využívanie OZE sú v Cihlovke štandardom

Fasáda je zateplená sivým polystyrénom s hrúbkou 200 mm a minerálnou vlnou s hrúbkou 240 mm. Plochá strecha je tiež zateplená sivým polystyrénom. Ťažké plávajúce podlahy boli zvukovo izolované. Okná majú trojsklo Uw = 0,7-0,8 W/m2K, sú tu aj vonkajšie žalúzie, ktoré zvyšujú tepelnú pohodu v interiéri budovy. Dom má automatické vetranie s rekuperáciou tepla, autori však zámerne nechali okná otvorené. Byty sú vykurované teplovodným podlahovým vykurovaním, v lete sa dajú miestnosti chladiť podlahou. Úsporu energie zabezpečuje tepelné čerpadlo, ktoré využíva energiu z hĺbkových vrtov. A na streche domu sú fotovoltické panely, vyrobená elektrina sa využíva pri každodennej prevádzke spoločných priestorov a bytov.


Sdílejte tento článek

.