Newsroom

Zelené strechy môžu výrazne zmierniť klimatické zmeny a fungujú ako prírodná klimatizácia

Zelené strechy podporujú biodiverzitu a rastliny na streche tiež chránia budovy pred prehrievaním v lete a šetria energiu na vykurovanie v zime.

XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Ako rezervoáre dažďových zrážok sú v súvislosti so zmenou klímy stále dôležitejšie aj pre hospodárenie s vodou v mestách. Xella Slovensko vo svojom portfóliu ponúka pre tieto účely optimálny izolačný materiál Multipor, ktorý je so svojou nulovou uhlíkovou stopou rovnako dôležitou súčasťou celkovej stratégie udržateľnosti. Radi by sme dnes s vami zdieľali inšpiráciu od našich nemeckých kolegov.

Düsseldorfský Kö-Bogen je pastvou pre oči, a to nielen vďaka svojim elegantným obchodom. Zamestnanci v kanceláriách nad ním oceňujú nielen zelené dvory v dvoch budovách, ale aj zelené strechy s úžasnou rozmanitosťou rastlín, chrobákov, hmyzu a vtákov. Zelené strechy boli postavené na vysoko tlakovo odolnej a rozmerovo stabilnej tepelnej izolácii podkladového železobetónového stropu. Boli použité minerálne izolačné dosky Multipor, ktoré bolo možné optimálne prispôsobiť amorfnej geometrii budovy. Stále viac majiteľov budov a architektov vytvára v rámci novostavieb alebo rekonštrukcií striech ďalšiu pridanú hodnotu pre ľudí a prírodu. Francúzsky parlament v tomto zmysle nedávno dokonca schválil nový zákon. Podľa neho musia byť všetky nové komerčné budovy v budúcnosti aspoň čiastočne vybavené zelenými strechami alebo solárnymi kolektormi.

Zelené strechy vracajú biodiverzitu

Či už ako malá plochá strecha s rozsiahlou zeleňou, alebo ako záhrada plná trvaliek a kríkov: v porovnaní s klasickou plochou strechou majú zelené strechy mnoho výhod. Prvý z nich je vidieť a počuť. Tu to šumí a bzučí. Hniezdia tu mikroorganizmy, včely, motýle a chrobáky. Nepotrebujú na to ani veľa priestoru. Vedci z zürišskej univerzity pri vykonávaní štúdie v máji 2022 žasli. Z poverenia mesta Hamburg skúmali sedem zelených striech. Zaregistrovali na nich 235 rôznych druhov chrobákov, mnoho ôs a divokých včiel. Našli dokonca chrobáky, ktorí sú na Červenom zozname ohrozených druhov. Ako potrava tento hmyz a chrobáky zase priťahujú vtáky.

Zelené strechy ako prírodná klimatizácia

Zo zelene vysoko nad nimi však majú úžitok aj ľudia. Nielen preto, že vrstva rastlín pohlcuje zvuk a viaže jemný prach: Pôsobí aj ako prírodná klimatizácia. V lete chráni strechu pred prehriatím a voda odparujúca sa medzi rastlinami ochladzuje plášť budovy. To je stále dôležitejšie vzhľadom na prognózu OSN, že v roku 2050 bude takmer 70 % svetovej populácie žiť v mestách. Zelené ostrovčeky na strechách miest totiž znižujú takzvaný “efekt mestského tepelného ostrova”: teplota vo vnútorných častiach svetových miest je v priemere o päť až sedem stupňov vyššia, ako vo vidieckych oblastiach v ich okolí v rovnakom čase. Podľa Tyndallovho strediska pre klimatické zmeny by iba desať percent rastlín v mestách výrazne zmiernilo klimatické zmeny.

Zelené strechy vybudované pomocou systému Multipor

Rozhodujúca je pritom kvalita strešnej konštrukcie. Martin Morgenroth, architekt a odborník na zelené strechy zo spoločnosti Xella Germany, to opisuje takto: „Zelené strechy sú veľmi dôležité: „V prvom rade je dôležitý podklad, ktorý sa rovnako ako náš prémiový izolačný materiál Multipor nestláča, nezmršťuje a neprehýba. Len tak môže zaistiť potrebnú stabilitu pre ťažkú konštrukciu. Zároveň optimalizuje predpísanú požiarnu ochranu.” Bezpečnosť proti prenikaniu vody zaisťuje viacvrstvový hydroizolačný systém v podobe vysoko kvalitnej fólie alebo rúna na ochranu koreňov. Až potom sa aplikuje drenážna a akumulačná vrstva zo sypkého materiálu, ako je tehliarsky lávový substrát, íl a pemza, ktorá zadržuje alebo odvádza dažďovú vodu. Potrebné substráty možno navrhnúť ako jednovrstvový alebo viacvrstvový systém. Filtračné rúno chráni drenážnu vrstvu pred jemnými časticami z vyššie položeného substrátu, v ktorom rastliny tvoria svoje korene. V závislosti na statike domu a strechy sa tu môže dariť aj živým plotom a stromom.

Zelené strechy fungujú ako huba

Architekt Martin Morgenroth zdôrazňuje nielen prínos pre ľudí a zvieratá, ale hovorí tiež, že „zelené strechy nám ponúkajú ďalšiu obrovskú výhodu v čase zvýšeného prívalového dažďa.” Tieto strechy fungujú ako huba. Absorbujú dažďovú vodu a priškrtene a s oneskorením ju vypúšťajú do obvykle už preťaženej mestskej kanalizácie.”

Morgenroth je odborníkom v tejto oblasti stavebníctva a je presvedčený, že „architekti a stavebníci tu môžu jednoduchými prostriedkami urobiť veľa dobrého – pre kvalitu svojho života, pre biodiverzitu aj pre vodné hospodárstvo miest.”


Sdílejte tento článek

.