Newsroom

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce časti. Jedna je celá z pórobetónu Ytong, druhá má steny na báze drevenej rámovej konštrukcie, drevená je aj strešná konštrukcia a fasádny obklad.

Petra.Cleary •

Veľkorysý priestor s vysokým stropom, drevené trámy a presklená fasáda ponúkajú možnosť usporiadať nezabudnuteľnú oslavu. V budove sa nachádza aj detský kútik, miestnosť na prezlečenie, uskladnenie koláčov a nápojov pre nevestu a ženícha. Kapacita sály 170 osôb dovoľuje v stodole organizovať okrem svadieb aj ďalšie typy stretnutí a osláv (stužková, firemné oslavy, prijímania, jubileá, kary apod.). Samozrejmosťou je parkovanie v areáli, bezbariérový prístup a vlastná kuchyňa so skúsenými kuchármi.

Investorom a prevádzkovateľom je Peter Donič, ktorý má za sebou 27 rokov skúsenosti v gastronómii. Jeho rodinný podnik po celú dobu charakterizuje individuálny prístup ku každému zákazníkovi. Hostia Šarišskej stodoly majú možnosť využiť na ubytovanie jeho prešovský Penzión Alex, ktorý sídli v novozrekonštruovanom pôvodnom meštianskom dome v centre mesta Prešov.

Stavbu realizovala stavebná spoločnosť TYBEX Slovakia, s.r.o., ktorá zahájila výstavbu na začiatku roku 2022, v lete 2023 bola Šarišská svadobná stodola otvorená. Jej majiteľ Marián Renčko má s pórobetónovými tvárnicami a stavebným systémom Ytong dlhoročné skúsenosti a jeho dôraz na kvalitu diela sa prejavil aj pri stavbe stodoly na okraji mesta Veľký Šariš: „S Ytongom staviame už roky v celom regióne východného Slovenska a sme tu dobre zavedený. Najčastejšie sú to rodinné domy, stačí sa pozrieť na našu galériu stavieb na webe a Facebooku. Našimi hlavnými piliermi sú kvalita, skúsenosti, odbornosť a spoľahlivosť. Chceme vždy ukázať, že stavba svojpomocou má svoje limity a že dobrá stavebná firma sa stavebníkovi vyplatí. Materiály, s ktorými staviame, dokonale poznáme a máme id vyskúšané, veď za takmer 20 rokov našej existencie sme postavili okolo 200 domov. A veľká časť z nich bola z Ytongu. Ceníme si na ňom jeho presnosť, jednoduché a rýchle murovanie a ucelenosť systému, vďaka ktorému z Ytongu dokážeme ľahko a presne postaviť obvodové steny, priečky, stropy a strechy,“ hovorí Marián Renčko a dodáva: „Na svadobnej stodole sme robili strop pravej časti objektu z montovaného systému Ytong Ekonom a okrem presnej a rýchlej realizácie nám pomohla tiež kompletná dokumentácia s výkresom skladby, ktorá bola v cene dodávky stropu. Spokojní sme aj s podporou a službami zo strany pracovníkov Xella Slovensko, teší nás, že sa na nich môžeme pri príprave a v priebehu stavby vždy spoľahnúť.“

Základy Šarišskej stodoly tvorí násyp pod základovú konštrukciu a základová doska s výškou 15 cm, vystužená zváranou kari sieťou. Steny sú z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Standart 375 mm, priečky z presných tvárnic pre nenosné steny 150 mm. Tvárnice a priečky z Ytongu murovali pracovníci firmy TYBEX Slovakia murovacou maltou Ytong, na založenie prvého radu pórobetónových tvárnic a priečok Ytong použili zakladaciu maltu Ytong. Strop časti stodoly tvorí variabilná montovaná konštrukcia pre stropy a strechy Ytong Ekonom, ktorá sa zhotovuje na stavbe zo ŽB nosníkov, pórobetónových vložiek, vystuženie a monolitickej zálievky bez nadbetonávky.


Sdílejte tento článek

.