Newsroom

Ytong a železobetónový skelet

Architektonická a stavebná kultúra u nás v poslednej dobe zaznamenala pozitívny vývoj. Pribúda majiteľov, ktorí sa neuspokoja s typovým domom ani najlacnejšími materiálmi len „na oko“. Trend odvratu od známeho „podnikateľského baroka“ určite privítajú všetci, ktorým bolo z pohľadu na novovzniknuté vilové štvrte a satelitné mestečká smutno. Častokrát márne dúfali, že príde nová a osvietenejšia generácia s vyššími estetickými a prevádzkovými nárokmi. Teraz sa skutočne projekty podľa týchto predstáv stavajú, čo potvrdzuje rodinný dom, ktorému sa venuje tento článok.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Železobetónový skelet vyplnený bielym pórobetónom Ytong

Stavba rodinného domu je originálna hlavne vďaka samotnému konštrukčnému a dispozičnému návrhu. „Každý detail stavby bol riešený veľmi podrobne. A aj keď samotná realizácia bola zložitejšia, výsledkom myslím stojí za to. Pri stavbe boli navrhnuté a použité veľmi kvalitné materiály,“ vraví o architektonickom návrhu Jan Hrášek zo stavebnej firmy Actisav, ktorá projekt realizovala. Nosnú konštrukciu objektu na rozdiel od štandardných rodinných domov tvorí železobetónový stĺpový skelet, ktorý je spojený so železobetónovými stropmi. Samotné obvodové murivo je z tepelnoizolačných tvárnic Ytong Lambda +. V mieste železobetónových konštrukcií je doplnené izoláciou. Fasádu objektu je z kombinácie sklad, dreva a silikátovej omietky.

Systém Ytong – výborné tepelnoizolačné vlastnosti a jednoduchá tvarovateľnosť
Systém stavebných komponentov Ytong je vynikajúci pri stavbách, ktoré kladú zvýšené nároky na tepelnoizolačné vlastnosti obvodového muriva. Predstavy o modernom dizajne a originalite stavby je totiž vždy nutné spojiť s funkčnosťou a brať ohľady na prevádzkové náklady. Vzhľadom k stúpajúcim normám na energetické štandardy nie je rozumné stavať domy vyššej energetickej triedy. Ytong je schopný nárokom stanovených EÚ bohato vyhovieť.
Ďalším plus Ytongu pre architektonicky zaujímavé, ale náročné projekty, je jednoduchá tvarovateľnosť a opracovateľnosť. „Pri tomto projekte bolo v mnohých prípadoch nutné murivo upravovať do rôznych uhlov. Tvárnice je možné rezať do požadovaných tvarov bez obmedzení, navyše nevzniká množstvo odpadu,“ uvádza pán Hrášek k výhodám práce s bielym pórobetónom Ytong. Tvárnice boli použité tiež na vnútorné nenosné deliace priečky. „Ytong používame často pre urýchlenie výstavby. Odpadajú tak zdĺhavé mokré procesy,“ objasňuje ďalšie podrobnosti práce s týmto materiálom.

Ako sa žije v dome jeho majiteľke
Majiteľka domu má za sebou prvý polrok od kolaudácie a so stavebným materiálom má rovnako pozitívne skúsenosti. Prvú z nich zaznamenala hneď pri výstavbe. „Stavba postupovala tempom, múry z Ytongu pribúdajú rýchlo“, vraví slečna Klára. Je to preto, že systém tvárnic je koncipovaný podobne ako stavebnica. Jednotlivé komponenty na seba presne nadväzujú a hrubá stavba vznikne skutočne v rekordnom čase. Pozitívne hodnotí tiež to, že do Ytongu sa jednoducho inštalujú prvky zariadenia interiéru: „Inštalácia nábytku a vŕtanie do Ytongu bolo jednoduché, na rozdiel od častí zo železobetónu“. Rozhodne neľutuje, že si na projekte a všetkých použitých materiáloch dala skutočne záležať a zo svojich nárokov nezľavila. Výsledok jej rozhodne dáva za pravdu.


Sdílejte tento článek

.