Newsroom

V rodinnom dome z Ytongu je počas celého roka príjemná klíma

Rodina pani Ľudmily túžila po bývaní v dome. Do stavby sa pustili v lete 2018 a po dvoch rokoch sa v máji 2020 sťahovali do nového domu. Dispozíciu domu riešili najskôr pre troch, no počas stavby sa rodina rozrástla.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Prvorodený syn však svojich rodičov potešil, pretože veľkoryso rozdelil svoju veľkú izbu na polovicu a s veľkou radosťou sa tešil na súrodenca. Z pôvodne uvažovanej dispozície tak vzniklo súčasné usporiadanie vo forme 4+kk.

Dom je riešený jednoducho a hlavne funkčne – okrem veľkej obývacej izby s kuchyňou sú v ňom dve detské izby a spálňa rodičov, z ktorej je prístup do vlastnej kúpeľne a šatníku. Komfort rodiny zvyšuje druhá kúpeľňa, nechýba ani technická miestnosť a špajza.

Dobrý tím bol základ úspechu

„Mali sme skvelého a trpezlivého architekta pána Ing. arch. Romana Kminiaka, pri stavbe bol pre nás veľmi dôležitý Ing. Tibor Viola zo spoločnosti Xella Slovensko. Stavbu domu sme si menežovali sami, pomáhala rodina a blízky priatelia. Remeselníkov a firmy, ktoré na dome pracovali, sme vyberali na základe odporúčaní a neváhali sme sadnúť do auta a pozrieť sa na ich prácu. Môžeme len skonštatovať, že sme mali šťastie na ľudí. Korektný prístup a dobre vykonaná práca, pre nás to bola radosť posúvať kontakt na šikovných ľudí ďalej. Samozrejme veľa práce sme si urobili sami.“ hovorí pani Ľudmila.

Po architektonickej stránke ide o samostatne stojaci jednopodlažný objekt s pôdorysom do

písmena „L“, postavený v dvoch úrovniach výšky stropov. Dom je nepodpivničený, s plochou

strechou v miernom spáde a je vybavený všetkými druhmi inštalácií. Celková zastavaná plocha je 152,115 m². Odbornú, konzultačnú, poradenskú činnosť za spoločnosť Xella Slovensko zabezpečoval Ing. Tibor Viola: „Konštrukčné riešenie rodinného domu tvorí systémové a komplexné riešenie Ytong.

Obvodové murivo pozostáva z tvárnic Ytong Lambda YQ 450 mm, vnútorné nosné murivo má hrúbku 250 mm a deliace priečky sú 150 mm hrubé. Plochá strecha rodinného domu je riešená stropnými nosníkmi a stropnými vložkami 200 mm a 250 mm vo dvoch výškových úrovniach. Stavebná realizácia strechy prebehla podľa kladačského plánu Ytong. Riešenie prekladov nad vonkajšími výplňami otvorov je kompletne zrealizované Ytong prekladmi, okrem jedného monolitického prekladu a vnútorného prievlaku medzi obytnou a dennou časťou domu. Rovnako realizácia atiky po obvode plochej strechy je z Ytong tvárnic hrúbky 250 mm. Práce spojené s materiálmi Ytong boli od samého začiatku realizované našimi Ytong – majstrami. Naši  špecialisti pomáhali Investorovi so  založením rohov stavby, s vytiahnutím kompletného muriva a so strechou s atikou.“

K pórobetónu Ytong doviedli majiteľov vylučovacou metódou ich požiadavky na nový dom

„Mali sme jasné kritériá: jednoduchá manipulácia, presnosť tvárnic, nechceli sme zatepľovať, dôležité pre nás bolo zdravé bývanie a Ytong navyše ponúkol ucelený systém. Čo však bolo najdôležitejšie, k týmto našim požiadavkám sa pridal ľudský faktor menom Ing. Tibor Viola, vďaka ktorému sme získali výborné poradenstvo a servis.“ vysvetľuje pani Ľudmila.

Pôvodná dispozícia domu bola síce pre troch, ale už pri plánovaní domu rodičia mysleli aj na druhé dieťa a súčasne na plnohodnotné bývanie pre každého člena rodiny. Keďže sa na základe svojich kritérií rozhodli pre Ytong, použili ho na celej stavbe: od obvodového muriva, cez priečky až po strechu. „Nakoľko sme sa rozhodli, že dom nebudeme zatepľovať, zvolili sme tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, doplnené na oknách o vonkajšie žalúzie, ktoré výborne zabraňujú prehrievaniu okien  a v zime sú skvelým izolantom. V dome bývame dva roky a musím povedať, že sme tu veľmi spokojní, vďační a robí nám radosť, že sme sa rozhodli správne. Je úžasné, keď si môžete v kľude posedieť na terase, deti môžu vybehnúť do záhrady a každý má svoj priestor. A vďaka Ytongu je počas celého roka v dome príjemná klíma. Cítime sa tu ako doma a nevadí nám ani to, že je tu stále čo robiť.“ dodáva s radosťou v hlase na záver pani Ľudmila.


Sdílejte tento článek

.