Newsroom

Tvárnice Ytong Klasik a Ytong Statik na stenách a priečkach nových domov v lokalite „Červený dub“

Tunajšie jedno a dvojpodlažné rodinné domy navrhla a stavia projekčne stavebná kancelária KFJ s.r.o., ktorá na stavbe oboch etáp využíva všetky výhody stavebného systému Ytong.

®

Dominik Rašek •

Lokalita rodinných domov „Červený dub“ sa rozkladá na západnom okraji mesta Kostelec nad Černými lesy v pokojnej časti mesta, v priamej blízkosti lesa a športového areálu. Tunajšie jedno a dvojpodlažné rodinné domy navrhla a stavia projekčne stavebná kancelária KFJ s.r.o., ktorá na stavbe oboch etáp využíva všetky výhody stavebného systému Ytong.

V rámci I. etapy tu vyrástli štyri dvojpodlažné a tri jednopodlažné domy, v každom z nich sú dve samostatné bytové jednotky. U dvojpodlažných domov je prízemie riešené ako spoločenská zóna a technické zázemie. Druhé podlažie je navrhnuté ako oddychová zóna. V prípade jednopodlažných domov sú spoločenské a oddychové zóny oddelené. V rámci II. etapy sa stavia deväť jednopodlažných domov. Aj v tomto prípade je výstavba riešená formou domov s dvomi bytovými jednotkami.

Všetky domy sú nízkoenergetické, murované, s plochými strechami, vybavené rekuperáciou vzduchu a fotovoltickými strešnými panelmi. Vykurovanie domu je elektrické, podlahové. Ku každej bytovej jednotke patria dve vlastné parkovacie miesta, terasa a nádrž na dažďovú vodu. Lokalita je napojená na mestský vodovod a splaškovú kanalizáciu.

Obvodové steny domov sú vymurované z pórobetónových tvárnic Ytong Statik hr. 250 mm, tie isté tvárnice sú použité aj pre vnútorné nosné murivo. Medzibytové steny sú tvorené dvoma vrstvami tvárnic Ytong Statik hr. 250 mm a 50 mm vrstvou polystyrénu XPS a spĺňajú medzibytovú nepriezvučnosť Rw = 54 dB. Priečky sú z priečkoviek Ytong Klasik hr. 125 mm, inštalačné predsteny budú z priečok Ytong Klasik hr. 150 mm. Na atiku plochej strechy sú použité tvárnice Ytong Statik 200 mm, preklady nad vnútornými nosnými stenami a priečkami sú riešené systémovým riešením Ytong. Všetky použité murovacie materiály Ytong vynikajú dobrými tepelnoizolačnými vlastnosťami, jednoduchým a rýchlym murovaním bez odpadu a identickými technickými vlastnosťami vo všetkých smeroch.

Projekčná stavebná kancelária KFJ zabezpečuje svojou projekčnou a stavebnou činnosťou všetky práce od počiatočného zámeru investora až po samotnú kolaudáciu stavby. Lokalitu Červený dub si pre výstavbu vybrala kvôli jej výbornej polohe a dostupnosti do Prahy. V meste je škola, škôlka, praktický a detský lekár a rad možností pre športové vyžitie dospelých i detí. Krásne prostredie a lesy v okolí mesta nabádajú k prechádzkam a hubárčeniu.

Jaroslav Steinbach z projekčnej stavebnej kancelárie KFJ je hlavným stavbyvedúcim v lokalite „Červený dub“ a na materiáloch Ytong si cení presnosť a tým aj rýchlu a jednoduchú montáž: „S produktmi firmy Xella sa nám pracuje dobre, sú presné a ľahko opracovateľné, práca s nimi je jednoduchá a rýchla. Veľmi kladne hodnotíme aj spolupráci s firmou Xella. Máme k dispozícii technika, statika, všetky dodávky materiálu prebiehajú bez problému a rýchlo.“


Sdílejte tento článek

.