Newsroom

Snehovo biele tvárnice Ytong na chaletových chatách v Rezidencii Hrabovo

Rezidencia Hrabovo vytvára vďaka splynutiu prírody s modernou nadčasovou architektúrou jedinečný obraz ideálneho oddychu. Autorom projektu je ikona modernej slovenskej architektúry Ing. arch. Peter C. Abonyi. Moderné chalety, teda horské domy, majú na troch podlažiach tri samostatné apartmány. Na stavbe nie sú iba pórobetónové tvárnice Ytong, ale aj preklady, UPA profily, schodiská a stropy Ytong Ekonom.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Hrabovskú dolinu pod Malinným Brdom poznajú hlavne lyžiari, ale aj v lete je dolina plná aktivít a zábavy v prírode. V tejto mimoriadne atraktívnej lokalite začala v júni 2020 realizovať ružomberská spoločnosť Ideal Concept  pod názvom Rezidencia Hrabovo. Na rozlohe 40 000 m2 ponúka v scenérii Hrabovskej doliny 51 typizovaných moderných chaletov s možnosťou ich postavenia ako samostatné horské domy, alebo ako chalet apartmány. Generálnym dodávateľom stavby je stavebná spoločnosť TetraStav, s. r. o. z Ružomberka, ktorá stavia nové horské domy zo stavebného systému Ytong.

Rezidencia Hrabovo vytvára vďaka splynutiu prírody s modernou nadčasovou architektúrou jedinečný obraz ideálneho oddychu. Autorom projektu je ikona modernej slovenskej architektúry Ing. arch. Peter C. Abonyi. Moderné chalety, teda horské domy, majú na troch podlažiach tri samostatné apartmány. Každé podlažie je samostatným apartmánom so samostatným vchodom a vlastnou terasou. Každý apartmán má vlastné parkovacie miesto a miesto v spoločnej lyžiarni na odloženie lyží a bicyklov.

Apartmány v Rezidencii Hrabovo sú tak ideálnou investíciou a zároveň miestom na únik z mesta do krásnej prírody Liptova. Investor si sám môže zvoliť,  koľko času v ňom strávi a na zvyšnú časť roka ho môže dať do prenájmu. V správcovskom programe sa tým apartmán stáva výbornou investíciou a nástrojom dlhodobého pasívneho príjmu. Aktuálne je vo výstavbe a predaji 55 domov typu A a B, ktoré sa líšia rozlohou a veľkosťou apartmánov.

Na stavbu prvej etapy horských domov v Hrabovskej doline dodala spoločnosť Xella Slovensko cca 4200 m3 materiálov Ytong. Podľa Ing. Slavomíra Mitického, odborného poradcu zo spoločnosti Xella Slovensko, spol. s r.o. je rozsah dodávky zaujímavý nielen objemom, ale aj svojou štruktúrou: „Na stavbe nie sú iba naše pórobetónové tvárnice Ytong, ale aj preklady, UPA profily, schodiská a stropy Ytong Ekonom. Systémové riešenie celej hrubej stavby s našim systémom Ytong bolo výhodné a efektívne nielen pre investora, ale uľahčilo prácu aj stavebnej firme TetraStav. A výhody Ytongu uvítajú tiež budúci majitelia chát – Ytong neobsahuje žiadne nezdravé chemické látky, má čisto prírodné zloženie a je zárukou zdravotnej nezávadnosti. Vďaka tvárniciam Ytong tak budú vlastníkmi apartmánov, ktoré dýchajú, udržujú stálu teplotu a ideálnu vlhkosť interiéru a chránia tak zdravie ľudí.“

Slová Slavomíra Mitického potvrdzuje aj Ondrej Rusnák, projektový manager spoločnosti TetraStav: „Tvárnice, preklady, schodiská a stropy Ytong sú ľahké a dobre sa s nimi pracuje. Tvárnice majú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a rovnaké materiálové zloženie zabezpečí maximálnu kompatibilitu všetkých stavebných prvkov aj vo vzťahu k budúcemu správaniu sa stavby, napríklad z pohľadu objemových zmien. Projekt výstavby chaletových chát v Hrabovskej doline mal od začiatku maximálnu podporu od spoločnosti Xella Slovensko. Počnúc projektom až po realizáciu sme komunikovali s jedným technickým poradcom, a s jedným obchodným zástupcom, s ktorými sme k našej spokojnosti vyriešili všetko potrebné od technického riešenia až po včasné dodávky materiálu.“


Sdílejte tento článek

.