Newsroom

Silka Tempo a Xella blue.sprint ukázali svoje prednosti na ďalšej etape bytového projektu Rezidencia Ponavia v Brne

Skvelé akustické vlastnosti a rýchlosť výstavby investora presvedčili na zvolenie veľkoformátových tvárnic Silka Tempo. Tie boli na stavbu inštalované pomocou minižeriavov, ktoré spoločnosť Xella investorovi projektu zapožičala. Ďalšou službou, ktorú Xella poskytla, bolo spracovanie 3D modelu objektu pomocou technológie Xella blue.sprint. Týmto sa predišlo kolíziám, ktoré by sa inak riešili až pri výstavbe.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

„Nové rezidenčné bývanie Ponavia v Brne sa nachádza blízko parku Lužánky,“ hovorí vo videu na kanáli YouTube Lukáš Konárek, projekt manažér spoločnosti Trikaya Asset Management a.s., ktorá je developerom projektu v Brne-Kráľovom Poli a dodáva: „Ide o oblasť s výbornou občianskou vybavenosťou, radom športovísk a možnosťou nákupu. Po úspešných dvoch etapách tu Trikaya budovala v rokoch 2021 – 2023 bytový dom so 72 novými bytovými jednotkami. Spoločný zdieľaný vjazd do vnútrobloku s predchádzajúcou etapou výstavby vytvorí kompaktný uzavretý priestor s chráneným vnútorným traktom. Súčasťou objektu je aj podzemné parkovisko a vo vnútri vnútrobloku detské ihrisko. Tak ako aj na ostatných objektoch sme aj tu dbali na vysoký akustický štandard. Preto sme zvolili veľkoformátové bloky Silka Tempo, ktoré sa murujú strojne pomocou mobilných žeriavkov. V rámci prípravy projektu sme využili poradenskú činnosť spoločnosti Xella. Spracoval sa 3D model, v rámci ktorého sa vyriešili kolízie, ktoré by sme inak museli riešiť až pri samotnej výstavbe.“

Architektonicky táto etapa nadväzuje na úspešne skolaudovanú stavbu, navrhnutú štúdiom A69 architekti. Jednoduché línie domu so smotanovou fasádou dopĺňa výrazné obloženie v dekore dreva, ktoré dodáva exteriéru budovy úplne originálny vzhľad. V ponuke sú pre záujemcov pripravené všetky najžiadanejšie typy dispozícií – od 1 + kk po veľkorysé 4 + kk. Majitelia bytov ocenia komfortné parkovanie v podzemných garážach. Výstavba podzemnej časti projektu bola zahájená v 3. štvrťroku 2021, kolaudácia bytového domu je plánovaná na jar 2023.

Pavel Červík, manažér pre kľúčové projekty Xella CZ, k projektu Rezidencia Ponavia III uvádza: „Pre výstavbu tohto bytového domu bolo po optimalizácii projektu použité veľkoformátové murivo Silka Tempo s hrúbkou 240 mm. Silka Tempo vyniká výbornými akustickými vlastnosťami, vysokou pevnosťou a únosnosťou. Investor na tomto projekte využil aj naše služby Xella blue.sprint, ktorých základom je spracovanie stavby do jej digitálnej podoby BIM modelu a vykonanie následnej optimalizácie. Súčasťou stavby bolo dodanie vzorových rozkresov jednotlivých prvkov v stene a taktiež presný harmonogram dodávok. Obsluhu žeriavku zaisťujú dvaja pracovníci, jeden z nich ovláda žeriav a druhý ukladá jednotlivé tvárnice. Pri výstavbe boli použité dva typy žeriavov – prvý bol MK 300 s dlhým dosahom až 5 metrov a druhý Spider, ktorý sa osvedčil pre činnosti v stiesnenom priestore.“

Xella investora vo výberovom konaní presvedčila svojím prístupom, poradenskou činnosťou a možnosťou zapožičania mobilných žeriavkov, ktoré prispievajú k plynulosti výstavby ak napĺňaniu termínových harmonogramov.


Sdílejte tento článek

.