Newsroom

Rodinný dom na Vysočině

Stavbu rodinného domu svojpomocne mnoho investorov uprednostňuje z niekoľkých dôvodov - okrem úspor za prácu stavebnej firmy to býva želanie vziať prácu doslova do svojich rúk a financovať stavbu postupne bez veľkých finančných úverov. Do tohto dobrodružstva sa pustili mladí manželia z Vysočiny a vybrali si Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Okrem jednoduchého a rýchleho stavania ich presvedčili aj tepelnoizolačné vlastnosti materiálu. Rozhodli sa pre jednovrstvové murovanie bez zateplenia. Toto riešenie skráti čas výstavby. Stavba splní jednu z podmienok pre nízkoenergetické domy. Navyše odpadajú riziká, ktoré vznikajú pri kontakte dvoch rôznych materiálov – muriva a zateplenia. Pri stavbe využili tiež poradenskú podporu od Ytongu a odborné služby. Na ich skúsenosti sme sa opýtali priamo investora a zároveň staviteľa domu.

Prečo ste sa rozhodli pre stavanie s Ytongom?

S materiálom Ytong som sa stretol pred rokmi u kamaráta, ku ktorému som jazdil na stavbu pomáhať. Materiál sa mi už od začiatku zapáčil. Ľahko sa s ním pracovalo, pri murovaní rýchlo pribúdal. Za jeden deň sme mali obvodové múry hotové až pod stropy. V tej dobe som mal skúsenosti aj s inými druhmi stavebných materiálov, počas štúdia na strednej škole som chodil na letné brigády k murárske firme. Ale Ytong ma zaujal zo všetkých najviac a preto som sa rozhodol, že raz budem stavať z neho.

Aké sú vaše skúsenosti so systémom Ytong? Prešiel doslova vašimi rukami, čo by ste o ňom ďalším záujemcom o svojpomoc povedali?

S materiálom sa nám celkovo pracovalo dobre, na murovanie je presný. Dorezy sme robili ručnou pílou a uholníkom, čo už vyžadovalo trochu snahy, aby bol rez rovný. Ale nebolo to nič, čo by sa nedalo zvládnuť. Pri vytváraní drážok na inštaláciu rozvodov elektriny, vody a odpadov sme vo väčšine prípadov používali len škrabku na pórobetón. Keď bolo potrebné vyhĺbiť väčšiu a hlbšiu drážku, museli sme použiť kladivo s dlátom alebo elektrické sekacie kladivo. Vytváranie drážok bolo celkovo veľmi jednoduché, škrabkou som mal drážky na elektrinu hotové za jedno popoludnie.

Využili ste pri stavaní odbornú podporu Ytongu?

Zo služieb, ktoré Ytong ponúka, som využil výpočet materiálu a založenie rohov stavby. Založenie rohov stavby bola perfektná akcia. Majster od Ytongu zavolal, dohodli sme sa a prišiel presne na čas. Práca s ním prebiehala rýchlo a profesionálne. Počas dopoludnia mi všetko vysvetlil, odporučil mi veľa užitočných rád a trikov pre lepšiu a rýchlejšiu prácu.


Sdílejte tento článek

.