Newsroom

Rekonštrukciu starého radového domu v Brne zvládol mladý pár aj vďaka materiálom Ytong

Rekonštrukcia bola nakoniec výrazne väčšia, než pôvodne plánovali. V časti domu sú tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, ktoré majú požadované tepelnoizolačné vlastnosti aj bez zateplenia. V zadnej časti s prístavbami, je okrem tvárnic a priečkoviek Ytong aj strop Ytong Ekonom. Časť stropu bude využívaná ako terasa, zvyšok bude realizovaný vo forme zelenej strechy. Na oknách počíta mladý pár s vonkajšími okennými žalúziami, a tak už v čase rekonštrukcie zabudoval do domu podomietkové žalúziové kastlíky Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Petra.Cleary •

Pán Vladislav s partnerkou bývali pred rekonštrukciou domu v prenajatom byte v Brne-Žabovřeskách a bývanie v tejto časti Brna sa im tak zapáčilo, že už sa odtiaľto nechceli sťahovať. Hľadali preto vlastný byt, starší aj nový, ale bytov v tunajšej lokalite bolo pomenej a keď už narazili na niečo zaujímavé v dispozícii ideálne 4+kk, tak cena bola veľmi vysoká. Zdanlivo neriešiteľnú situáciu vyriešili krokom, ktorý býval kedysi bežný, ale dnes už sa do neho mnoho mladých ľudí nepúšťa – kúpili viac ako sto rokov starý radový rodinný dom a niekoľko rokov ho svojpomocne rekonštruovali.

A vďaka ich usilovnosti a vytrvalosti, rodinnému zázemiu dnes bývajú v šikovne zrekonštruovanom rodinnom dome. Ani po troch rokoch síce ešte nie sú na konci svojej cesty, ale to hlavné je hotové a ďalšie kroky už môžu robiť vo väčšom pokoji a bez vplyvu na komfort bývania.

„Rodinný radový dom v Brne-Žabovřeskách bol postavený v roku 1906 a v sedemdesiatych rokoch 20. storočia ho predchádzajúci majiteľ rekonštruoval a urobil aj menšie stavebné úpravy. Dom bol v čase, keď sme ho kúpili obývateľný a užívali ho nájomníci. Tí bývali v I. NP, kde boli pred našou rekonštrukciou bytové priestory o veľkosti 67 m2. V II.NP bola veľká, ale neobývaná povala, v zadnej časti boli prístavby, typické pre radové domy v tunajšej zástavbe, ale tie tiež neboli určené na bývanie,“ opisuje pán Vladislav stav domu pred rekonštrukciou, do ktorej sa spoločne s partnerkou pustili.

 „Už v čase, keď sme mali dom vyhliadnutý a pripravovala sa kúpa, sme si s partnerkou kreslili, čo by sme s jednotlivými časťami domu hneď po nasťahovaní urobili. Naše predstavy sme tiež ešte v tejto fáze konzultovali so susedmi s cieľom minimalizovať riziká budúcich problémov. Našťastie k našim plánom nemali žiadne výhrady,“ dodáva pán Vladislav.

Mladý pár si rekonštrukciu rozdelil do niekoľkých fáz a tá prvá začala hneď po kúpe domu

Príslovie, že šedivá je teória a zelený je strom života, platilo však aj v ich prípade. Rekonštrukcia bola nakoniec výrazne väčšia, než pôvodne plánovali. Na rozdiel od predchádzajúcich plánov chceli inštalovať nové podlahové kúrenie, takže museli odstrániť pôvodné podlahy. Vďaka tomu sa však mohli presvedčiť, že slová pôvodného majiteľa boli pravdivé a že dom naozaj stojí na dobrých základoch.

„Na spodnú časť domu, rekonštruovanú v priebehu prvých šiestich – siedmich mesiacov, sme nepotrebovali žiadny projekt, väčšinu prác sme realizovali svojpomocne. Robili sme novú elektrinu, rozvody vody, opravili sme aj kanalizáciu, ktorá bola v havarijnom stave. Úplne novo sme urobili kuchyňu aj kúpeľňu. Keď bolo I. NP hotové, mohli sme sa nasťahovať a začať pripravovať projekt ďalšej fázy rekonštrukcie. Veľkou pomocou nám bol môj brat a otec partnerky. Ja nie som stavebník, pracujem v marketingu a ich rady aj pomoc na stavbe nám veľmi pomáhali ako vo fáze plánovania, tak aj v priebehu rekonštrukčných prác,“ spomína pán Vladislav.

Projekt rekonštrukcie zvyšných častí rodinného domu prešiel stavebným konaním a keď bolo vydané stavebné povolenie, mohol sa mladý pár pustiť do prestavby II. NP a zadných prístavieb domu

Zatiaľ čo v priebehu prvej fázy šli až k základom domu, v druhej fáze začali od strechy a jej kompletnej prestavby. Namiesto povaly tu navýšili výšku muriva, nový je aj krov a krytina. Na tieto práce si našli stavebnú firmu. Staré prístavky noví majitelia v rámci rekonštrukcie sami zbúrali a na ich mieste postavili na predĺženom pôdoryse novú časť domu s novou plochou strechou. Prepojením priestorov bývalej povaly a nových prístavieb vzniklo v dome ďalšie pekné a komfortné bývanie s podlahovou plochou okolo 110 m2. To už je teraz stavebne hotové, ale zostávajú dokončovacie práce a vybavenie interiéru. Po dokončení tejto tretej fázy sa do neho presťahuje mladý pár. Prízemnú bytovú jednotku s cca 70 m2 uvažuje pán Vladislav s partnerkou koncipovať ako bývanie pre rodičov.

Pórobetónové stavebné prvky Ytong zohrali v rámci rekonštrukcie významnú úlohu

Na obvodové steny so zateplením použili stavebníci tvárnice Ytong Univerzal 250 mm, na častiach radového domu susediacich s vedľajšími domami sú prímurovky z priečkoviek Ytong 100 mm. V jednej časti domu, kde kvôli priestoru nebolo možné inštalovať zateplenie, sú tvárnice Ytong Lambda YQ 450 mm, ktoré majú požadované tepelnoizolačné vlastnosti aj bez zateplenia. V zadnej časti s prístavbami, ktoré sú úplne nové, využil mladý pár zo širokého sortimentu stavebných prvkov Ytong na hrubú stavbu okrem tvárnic a priečkoviek Ytong aj strop Ytong Ekonom. Časť stropu bude využívaná ako terasa, zvyšok bude realizovaný vo forme zelenej strechy. Na oknách počíta mladý pár s vonkajšími okennými žalúziami, a tak už v čase rekonštrukcie zabudoval do domu podomietkové žalúziové kastlíky Ytong, ktoré tvoria schránku pre dodatočnú montáž vonkajšej tieniacej techniky.

„Ytong sme vybrali z prostého dôvodu – ako stavebníci realizujúci rekonštrukciu domu prvýkrát a navyše svojpomocne sme chceli materiál, ktorý je aj pre laika jednoduchý, presný, spoľahlivý a jednoduchý na spracovanie, manipuláciu a na murovanie. Toto očakávanie sa v praxi úplne potvrdilo. Pracovalo sa nám s ním dobre a rýchlo, napríklad vymurovanie zadnej časti s novou prístavbou sme vo dvojici s naším známym vymurovali počas víkendu. Zo služieb firmy Xella sme využili službu Ytong majstra, ktorú stavebníkom určite odporúčam: pán majster prišiel presne v dohodnutom termíne, urobil, čo bolo potrebné a predovšetkým nám poradil, ako máme ďalej pokračovať,“ uzatvára rozprávanie pán Vladislav.


Sdílejte tento článek

.