Newsroom

Pohľad do budúcnosti – umelá inteligencia pomáha zvyšovať bezpečnosť na pracovisku vo výrobnom závode Xella Hrušovany

Keďže bezpečnosť bola a je v našich závodoch najvyššou prioritou, zaviedli sme v našom výrobnom závode v Hrušovanoch pri Brne novú technológiu inteligentného videnia od spoločnosti Invanta. Táto technológia posúva ochranu zdravia zamestnancov na vyššiu úroveň.

XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Pretože bezpečnosť bola a je v našich závodoch na prvom mieste, zaviedli sme v našej výrobe v Hrušovanoch pri Brne novú technológiu šikovného videnia od spoločnosti Invanta. Táto technológia posúva ochranu zdravia zamestnancov na ďalšiu úroveň.

„Niekedy nás snaha o vyriešenie zdanlivo neriešiteľného problému môže doviesť k poznaniu úplne nových možností. Rovnako tomu bolo aj v prípade použitia šikovného videnia v našom závode. Keď sa v roku 2021 rozbehol projekt technical assesment, tak som nečakal, kam až nás to v Hrušovanoch vo výsledku dovedie.“ hovorí Zdeněk Ovečka, vedúci závodu Hrušovany pri Brne.

V závode v Hrušovanoch sú bezpečnosť a ochrana zdravia vždy na prvom mieste a dôsledne sa nimi zaoberáme prostredníctvom pravidelných a systematických opatrení už niekoľko rokov. Napriek tomu nám vykonaný technický audit ukázal miesta, ktoré už nevyhovujú a je potrebné ich zlepšiť. Jedným z bodov, na ktorý audit upozornil, bola potreba zabezpečiť vonkajšie priestory, kde sa prázdne palety dávkujú pre baliacu linku a odoberajú sa palety s hotovými výrobkami.

V minulosti sme sa pokúšali zabezpečiť tieto oblasti pomocou svetelných závor, ktoré často nefungovali kvôli lietajúcemu hmyzu, padajúcemu lístiu, dažďu, a dokonca aj silnému slnečnému svetlu. Naši vodiči vysokozdvižných vozíkov navyše potrebovali štandardne do oblasti vchádzať a následný proces resetovania, ktorý vyžadoval ich výstup z kabíny, výrazne spomaľoval prevádzku. So žiadosťou o riešenie sme sa obrátili na našich stálych dodávateľov, ale bez úspechu.

Až na veľtrhu Amper v Brne sme konečne našli riešenie. Tam sme sa zoznámili s inovatívnou mladou spoločnosťou Invanta, ktorá sa špecializuje na využitie technológie „inteligentného videnia“ na zaistenie bezpečnosti v priemyselných prevádzkach. Ich riešenie nás okamžite zaujalo, a pretože sú z Brna, dohovorili sme si s nimi o dva týždne neskôr schôdzku priamo v našom závode. Po prehliadke areálu spoločnosť Invanta navrhla riešenie, ktoré sme mohli s podporou bezpečnostného oddelenia spoločnosti Xella implementovať. „Pri novátorských projektoch, ako je tento, si veľmi cením podporu výrobného tímu. Práve táto spolupráca je kľúčom k úspešnosti, s ktorou v Hrušovanoch realizujeme naše projekty.” zdôrazňuje Zdeněk Ovečka.

Riešenie spoločnosti Invanta je súčasťou novej generácie priemyselnej bezpečnosti, riadenej umelou inteligenciou. Pomocou technológie „inteligentného videnia“ je systém schopný v reálnom čase identifikovať potenciálne nebezpečenstvo a upozorniť obsluhu, aby prijala vhodné opatrenia a zabránila vzniku nehôd. Systém dokáže detekovať celý rad potenciálnych nebezpečenstiev, vrátane osôb alebo predmetov. Vďaka využitiu strojového učenia sa systém tiež dokáže v priebehu času prispôsobovať a zlepšovať, čím sa stáva presnejším a efektívnejším pri odhaľovaní potenciálnych nebezpečenstiev. Tento typ technológie rýchlo rozvíja oblasť priemyselnej bezpečnosti a my sme radi, že toho môžeme byť súčasťou.

Dnes je zariadenie už nainštalované a v prevádzke, a hoci je potrebné vykonať ešte niekoľko drobných úprav, už teraz vidíme konkrétne výsledky.


Sdílejte tento článek

.