Newsroom

Nový Liečebný dom Kozlišov v Kúpeľoch Bojnice pomáhajú stavať tvárnice Ytong a Silka

Bojnické kúpele museli pre pandémiu nového koronavírusu dočasné zatvoriť svoj areál, ale prestávku v prevádzke využili na rekonštrukčné práce a výstavbu nového kúpeľného domu. Investor vsadil pri týchto stavbách na pórobetónové tvárnice Ytong a vápenno-pieskové tvárnice Silka.

®
®

Ondřej Zlatníček •

Bojnické kúpele museli pre pandémiu nového koronavírusu dočasné zatvoriť svoj areál, ale prestávku v prevádzke využili na rekonštrukčné práce a výstavbu nového kúpeľného domu. Investor vsadil pri týchto stavbách na pórobetónové tvárnice Ytong a vápenno-pieskové tvárnice Silka.

Dôvodom sú  vlastnosti týchto materiálov a minimum odpadu, ktorý pri práci s ním vzniká. Je to ucelený systém, vhodný na nosné steny, ale aj ako výplňové murivo. Tvárnice Ytong a Silka sú tiež súčasťou nového liečebného domu Kozlišov, ktorý sa stavia v tesnej blízkosti LD Baník a centrálneho termálneho bazénu pri ňom. Stavba ide podľa plánu a na budúci rok pred Veľkou nocou bude pripravená privítať prvých hostí. Bude to liečebný dom otvorený pre všetkých záujemcov o kúpeľnú liečbu. Nová ubytovacia kapacita a služby pomôžu zvládnuť trvale rastúci záujem o pobyty v bojnických kúpeľoch. 

„Na vymurovanie obvodových nosných stien a priečok zvolil investor pórobetónové tvárnice Ytong v hrúbkach 300, 250 a 125 mm. Medziizbové steny s požiadavkou na vyššiu akustiku boli riešené akustickými tvárnicami s vysokou pevnosťou Silka s hrúbkou 200 mm. Celkový objem tvárnic Ytong a Silka predstavuje cca 3500 m3,“ hovorí Ing. Zuzana Michalková, odborná poradkyňa Xella Slovensko.

 

Vzhľadom k vysokej pevnosti murovacích prvkov Silka sa z nich dá navrhovať a realizovať nosné murivo stredne vysokých budov, do cca 6 podlaží. Murivo Silka je tiež vhodné pre  stužujúce, výplňové a protipožiarne steny. Okrem výbornej nosnej funkcie plní murivo z tvárnic Silka vďaka svojej hmotnosti, tiež skvele funkciu akustických stien. Obvodové steny zo Silky musia byť vždy opatrené zatepľovacím systémom, ale ich prednosťou sú veľmi dobré akumulačné vlastnosti. Výhody kombinácie obvodového plášťa, zloženého z ťažkej nosnej konštrukcie a tepelnej izolácie, sa významne prejavia  najmä v letnom období. Všetky tieto prednosti budú v plnej miere slúžiť aj návštevníkom liečebného domu Kozlišov.

Nový liečebný dom je päťpodlažný a dispozične ho tvorí centrálna vstupná časť s vestibulom a dve bočné krídla. V južnom krídle budú situované rehabilitačné a liečebné prevádzky, v severnom krídle bude ubytovanie a hospodárske časti. Celková kapacita je 318 lôžok, zázemie tu nájdu okrem liečebných a rehabilitačných služieb aj stravovacie služby. Pripravené budú samozrejme tiež parkovacie plochy.

Stavbou nového liečebného domu výstavba v bojnických kúpeľoch nielen že nezačala, ale ani nekončí. Kúpele už v roku 2012 predstavili víziu rozvoja destinácie, ktorý zahŕňal výstavbu niekoľkých hotelov, liečebných domov, kongresového centra, bahenných kúpeľov či aquaparku. Aj keď sa im nepodarilo získať plánovanú finančnú podporu od štátu, neostali nečinní. Okrem výstavby nového liečebného domu zrekonštruovala akciová spoločnosť Kúpele Bojnice bazén v areáli liečebného domu Mier, návštevníkom už slúži aj nová vyhliadková veža.


Sdílejte tento článek

.