Newsroom

NOVÁ MUROVACIA TVÁRNICA YTONG LAMBDA YQ 500 MM PDK

Novinkou v sortimente spoločnosti Xella Slovensko je inovovaná pórobetónová tvárnica YTONG Lambda YQ 500 mm PDK (pero + drážka + kapsa), s ktorou môže stavebník dosiahnuť najlepšie parametre obvodového muriva v jednej vrstve. Pri hrúbke muriva 500 mm ponúka tvárnica návrhový súčiniteľ prestupu tepla Uu = 0,162 W/(m2.K) a dajú sa tak s ňou stavať domy v energetickej triede A0 aj bez dodatočného zateplenia.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Inovovaná tvárnica s perom, drážkou a kapsou má rozmery 499 x  500 x 249 mm (dĺžka x šírka x výška) ponúka v porovnaní s hladkou tvárnicou nižšiu spotrebu malty. Nižšia je aj prácnosť pri murovaní: na meter štvorcový stačí menší počet tvárnic.

Pri založení steny s hrúbkou 500 mm je odporúčané použiť na pätu muriva tvárnice Ytong s hrúbkou 375 mm. „Prvý rad hrúbky 375 mm v 500 mm hrubej stene odporúčame pre dvojpodlažné domy robiť z muriva Ytong Standard a pevnejšieho, pre domy s viac ako dvomi podlažiami je potrebné použiť murivo Ytong Univerzal alebo pevnejšie.“ hovorí Ing. Martin Mihál, vedúci technického oddelenia Xella CZ/SK.

Samozrejmosťou je aj u tejto tvárnice široká ponuka riešení konštrukčných detailov, napríklad otvorov s nosným prekladom, s YQ-U profilom alebo otvorov s betónovými prekladmi. Na stránkach www.xella.sk si záujemcovia môžu stiahnuť okrem predstavenia systému YQ aj produktové listy, stavebné postupy a vyhlásenia o parametroch tvárnic Ytong Lambda YQ.


Sdílejte tento článek

.