Newsroom

Nízkoenergetické, bezbariérové a s voľnou dispozíciou. Také sú radové domy v Novej Dubnici

V Novej Dubnici v štvrti Dlhé Diely vyrástla rozsiahla zástavba. Veľký podiel na jej vzniku má spoločnosť Neture Bau, ktorá tu postavila 14 radoviek a projektovala tiež niekoľko individuálnych rodinných domov. Ich princípom je poskytnúť majiteľom pohodlné a kvalitné bývanie s výhľadom do budúcich rokov – stavajú sa v nízkoenergetickom štandarde, blížiacemu sa pasívnemu, s dôrazom na výber kvalitných materiálov s dlhou životnosťou a projekt tiež v mnohých ohľadoch počíta s potrebami seniorov.

®

Ondřej Zlatníček •

Spoločnosť Neture Bau pôsobí v odbore od 90. rokov a jedná sa skôr o menšiu rodinnú firmu. Jej zakladateľ pracoval do roku 2001 najmä v Nemecku, kde získal prehľad o moderných trendoch a tiež si zvykol na pomerne vysoké nároky klientov po stránke energeticky úsporného a kvalitného stavania. Posledných 20 rokov sa firma zameriava na projekčnú a stavebnú činnosť v okolí Novej Dubnice. „Dalo by sa povedať, že robíme rodinný development. Nestaviame veľké projekty, ale pracujeme s každým klientom individuálne. S developmentom máme spoločné to, že im zaistíme naozaj široký servis od pozemku cez projekt až k odovzdaniu hotovej stavby bez zariaďovacích prvkov,“ vysvetľuje ich činnosť jeden z majiteľov Matej Rehák. V Novej Dubnici za túto dobu postavili zhruba 30 domov, čo im umožňuje poskytnúť individuálne služby a dostatok pozornosti každému projektu.

Nová štvrť je pripravená na 21. storočie

Vo štvrti Dlhé Diely v Novej Dubnici začali v roku 2006 kúpením vtedy poľnohospodárskeho pozemku a k myšlienke vybudovať tú novú štvrť sa pridalo i mesto. Spoločne sa začali venovať novému urbanistickému projektu – vznikli tu byty postavené mestom, ale aj individuálne radové domy budované práve spoločnosťou Neture Bau, ktorá sa podieľala na vzniku inžinierskych sietí a komunikácií. Vďaka ich prispeniu ku koncepcii sú napríklad chodníky bezbariérové, v Neture Bau od začiatku usilovali o celkovú urbanistickú kvalitu celej lokality. Ich najväčším vlastným projektom je výstavba 14 radoviek. Sú koncipované ako poschodové domy s voľnou dispozíciou, najmä v prízemí je priestor ponechaný voľne a je prepojený so záhradou. Táto časť domu je bezbariérová a tiež kúpeľňa na tomto poschodí sa dá s malou úpravou zmeniť na kompletne bez bariér. Na poschodí sa nachádzajú tri priestranné izby. Esteticky sú domy pojaté jednoducho a minimalisticky, výrazným prvkom je obklad fasády – použili tu červený smrek pôvodom z Nízkych Tatier. Domy spĺňajú kritériá energetickej triedy A0 a majú niektoré prvky pasívnej výstavby. Ochladzované plochy sú veľmi malé, presklené časti sú vypočítané tak, aby poskytovali energetické zisky v zime a súčasne aby sa interiér neprehrieval. V každom dome bola ako súčasť štandardného vybavenia inštalovaná rekuperácia a tieniaca technika. „Myšlienka úsporného a pasívneho stavania ma zaujala už v dobe štúdií. Certifikoval som sa ako projektant pasívnych budov a v tomto odbore sa aj naďalej vzdelávam. Mnohé zaujímavé podnety si priniesol tiež môj otec, ktorý má skúsenosti z Nemecka. Snažíme sa tieto prvky ekologického, úsporného a zároveň pohodlného bývania uplatniť v našich projektoch,“ popisuje pán Rehák ich prístup k projektu.

Inovatívny prístup potrebuje inovatívny materiál

Domy sú postavené s ohľadom na budúcnosť stavebníctva i majiteľov. Je tu zrejmá snaha ponúknuť bezstarostné mestskej bývanie aj znalosť vývoja nových noriem. Do tejto koncepcie zapadá tiež voľba stavebného materiálu – obvodové murivo je z tepelnoizolačných tvárnic značky Ytong, tento systém bol použitý aj pre vnútorné priečky. „Výhodu Ytongu vidíme v tom, že je homogénny, nedochádza k prúdeniu vzduchu a prispieva k neprievzdušnosti obálky. Dokážeme tak efektívne zabrániť tepelným mostom. To je pre domy, ktoré sme chceli doviesť na hranicu pasívnych hodnôt, dôležité. Aj vďaka ľahkej spracovateľnosti Ytong prispieva k variabilite priestoru, napríklad prízemná obytná časť je koncipovaná tak, aby si finálne umiestnenie kuchyne zvolili majitelia. A materiál, do ktorého sa dobre umiestňujú zariaďovacie prvky, im umožní ľahkú realizáciu,“ uvádza k voľbe materiálu pán Rehák. S výrobcom tohto materiálu ho tiež spája záujem o vzdelávanie v odbore a sledovania trendov, „Svojich zamestnancov vzdelávame v technologických postupoch a ja sám sa zúčastňujem vzdelávacích aktivít, ako sú konferencie a semináre výrobcu. Využívam tiež konkrétne podpory technických poradcov pri projektovaní detailov,“ uvádza k spolupráci.

V súčasnej dobe je sedem radoviek už hotových, jedným z majiteľov je tiež priamo pán Rehák, ktorý tu sám býva. Ďalšia etapa nových siedmich radoviek bude dokončená na budúci rok.


Sdílejte tento článek

.