Newsroom

Nízkoenergetická a pasivná výstavba

Na začiatku bol pozemok vo svahu na okraji Uherského Brodu. Firma ARCHIKA s.r.o. sa rozhodla ho kúpiť a dať tak prácu svojim pätnástim zamestnancom, ktorú by pre nich inak na zimné obdobie nemala. Vznikol tak developerský projekt, ktorý ponúkal už hotové domy v rôznych fázach pred dokončením. Projekt energeticky úsporného bývania blízko prírody oslovil niekoľko rodín z miestneho sídliska. Predali byt a nedávno sa presťahovali do nového. Niektorý z nich dokonca získali dotáciu pre pasívnu výstavbu.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Pôvodný pozemok bol rozdelený do zhruba 400 až 750 m² veľkých parciel. Domy ich majitelia získali vrátane pozemku v cene od troch do štyri a pol milióna českých korún v závislosti na veľkosti pozemku, energetickom štandarde a náročnosti na vnútornom štandarde vybavenia a prvkoch zariadenia. Jedno majú ale všetky spoločné – sú z Ytongu.

Presné murovanie a výborné tepelnoizolačné vlastnosti

Murovanie s Ytongom je veľmi presné a vytvára homogénny celok. Práve homogenita a neprievzdušnosť základného materiálu sa podieľa na výsledných tepelnoizolačných vlastnostiach hotového muriva. Tvárnice na seba presne nadväzujú plnými plochami bez systematických dutín a používa sa len minimum tenkovrstevnej murovacej malty. Preto je obálka domu tesná. Tepelnoizolačné vlastnosti Ytongu sú tiež jednou z veľmi cenených výhod materiálu. Dosahuje ich preto, že jeho štruktúra je plná drobných vzduchových pórov, ktoré tvoria izolant.

„Náš personál bol preškolený priamo u výrobcu a získali sme ich certifikáciu. Oceňujeme presnosť, ktorú vďaka tomuto materiálu dosahujeme a tiež to, že tvorí minimum odpadu. Overili sme si v praxi dobré izolačné vlastnosti a tiež je pre nás cenné to, že k dispozícii sú kvalitné a nezavádzajúce projekčné podklady, vrátane katalógu systémových detailov a v prípade netypických individuálnych riešení je k dispozícii priama podpora výrobcu“, vraví k výberu materiálu Ing. Vít Borýsek, konateľ spoločnosti.

Všetky domy sú nízkoenergetické alebo pasívne, ich prevádzkové náklady sú preto priaznivé. K celkovým úsporám patrí aj to, že tu odpadli investície do zavedenia plynu. Majitelia majú buď tepelné čerpadlá, alebo elektrické kotly napojené na rozvody podlahového kúrenia. Sú tak na dodávkach plynu úplne nezávislí, odpadá množstvo rizík aj povinností s údržbou.

Prečo sa rozhodnúť pre pasív?

Pri dome, ktorý splní požiadavky na pasív, je veľmi kvalitná už projektová príprava. Veľmi úzko sa na príprave projektu spolupracuje s energetickým špecialistom a starostlivo sa posudzujú a optimalizujú prípadná kritické miesta. Je tu zaručený tepelný komfort skutočne vo všetkých častiach domu, kde by mohlo byť pocitovo chladnejšie. Obálka domu je dokonale projektovaná tak, aby nevznikali miesta úniku tepla ani tepelné mosty. Sprievodným, ale tiež zásadným bonusom pasívnych domov je kvalita vnútorného prostredia, kedy vďaka automatickej výmene vzduchu nedochádza k prekračovaniu limitov oxidu uhličitého, radónu ani ďalších chemických látok bežne používaných v materiáloch pre zhotovenie interiérov. Výmena vzduchu prebieha samozrejme cez rekuperačnú jednotku, ktorá dokáže podstatnú časť tepla z odpadového vzduchu vrátiť späť do domu ohriatím privádzaného čerstvého vzduchu. Vo výsledných úžitkových vlastnostiach domu sa tento komplexný prístup oplatí. Samozrejme najpodstatnejším faktorom, prečo stavať pasívy, je celková finančná úspora.

Aké sú náklady rovnako veľkých domov pri porovnaní nízkoenergetického a pasívneho domu?

Dom 4+kk s rozlohou obytnej plochy 140 m² v nízkoenergetickom štandardu, s elektrickým kúrením a krbovými kachľami, za vykurovanie a prípravu teplej vody zaplatí asi 27 000 Kč (cca 1 000 €). Za prevádzku domácnosti zaplatí tiež 10 000 Kč za elektrinu, mesačné náklady tak robia asi 3 000 Kč (cca 110 €).

Rovnaký, ale pasívny dom, vybavený tepelným čerpadlom, má náklady na vykurovanie a prípravu teplej vody asi 10 000 Kč ročne (370 €). Ďalších asi 9 500 Kč stojí elektrická energia na prevádzku domácnosti. Celkové mesačné náklady tak činia asi 1 600 Kč (60 €).

Opäť rovnaký dom v pasíve, vybavený navyše slnečným kolektorom, potom za vykurovanie a teplú vodu zaplatí asi 6 000 Kč (cca 220 €) a taktiež 10 000 Kč za prevádzku domácnosti. Ich mesačné náklady sú necelých 1 400 Kč (52 €).

Je investícia do pasívu návratná?

V prípade výstavby v Uherskom Brode nepochybne. Náročná príprava sa vyplatila a niektorí majitelia získali na pasívy dotáciu v rozmedzí 400 000 až 550 000 Kč (14 800 až 20 400 €). Tu úlohu sprostredkovateľa celého procesu získania dotácií prevzal sám developer. Pripravil potrebnú dokumentáciu pre energetické posudky, kontroly a výsledné schválenie. Výsledkom je kvalitná stavba s nízkymi prevádzkovými nákladmi a veľmi dobrými predpokladmi, aby splnila aj budúce nároky na energetický štandard i kvalitu bývania.
Rodiny, ktoré sa rozhodli vymeniť sídliskový byt za dom, teraz získali bývanie s nízkymi prevádzkovými nákladmi a v príjemnej lokalite. Sú pripravené na zvyšujúce sa ceny energií a navyše bývajú v susedstve ľudí, ktorých si priali. To všetko robí z výstavby v Uherskom Brode naozaj vydarený projekt.


Sdílejte tento článek

.