Newsroom

Na svahoch Bělej pod Bezdězom sa belejú bytové domy z Ytongu

Bělá pod Bezdězom sa stala zaujímavou lokalitou pre bývanie vďaka neďalekej Mladej Boleslavi, ktorá láka dobre platenou prácou v Škodovke. Na zvýšený dopyt zareagovala spoločnosť Global Investment s.r.o. a začala v Bělej stavať bytové domy. Ako stavebný materiál si kvôli rýchlosti a jednoduchosti výstavby zvolili Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Bytový dom Terasy

Prvý bytový dom Terasy je už dokončený a všetkých 13 bytov má svojich nájomníkov. Investor totiž byty nepredal do osobného vlastníctva, iba ich prenajíma. Jedným z dôvodov sú aj neustále rastúce ceny bytov, medziročne až o 15 %. Zaujímavé je to ale aj pre samotných užívateľov – mnohí z nich sa za prácou sťahujú iba dočasne a investovať do vlastnej nehnuteľnosti tu nechcú.

Autorom projektu je Ing. arch. Vladimír Kučera z ateliéru Archa z Mladej Boleslavi, ktorý nad I. np navrhol tri podlažia, v ktorých sú štyri menšie byty 2 + kk (2. np) a deväť mezonetových bytov 3 + kk (3. a 4. np). Bytový dom stojí v prudkom svahu so skalou, o ktorý sa opiera. Preto sa 1. np s technickým zázemím a garážami stavalo formou strateného debnenia. Pre obvodové murivo zvolil architekt v spolupráci s investorom tepelnoizolačné tvárnice Ytong Lambda YQ hrúbky 450 mm. Majú nielen vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti, ale Ing. Libor Čapek, riaditeľ spoločnosti Global Investment s.r.o., na nich oceňoval pri stavbe rýchlosť, presnosť a ľahké spracovanie.

„Ako investor a budúci majiteľ súčasne chcem bytový dom, ktorý je energeticky úsporný a ktorý môžem postaviť rýchlo a za rozumné peniaze. To materiály Ytong bezo zvyšku plnia. Okrem vyššie uvedených bytových domov som v Bělej pod Bezdězom staval z tohto materiálu aj päť radových rodinných domov a svoj vlastný samostatne stojaci rodinný dom. A aj tu som volil pre obvodové murivo, priečky a preklady produkty Ytong, z rovnakého materiálu mám dokonca aj schodisko v dome. U bytového domu Terasy je prístup do mezonetových bytov riešený formou pavlače, ktorá je krytá tieniacou konštrukciou. A aj tu som ocenil jednoduché uchytenie markíz a striešok, ktoré sa potom osvedčilo aj pri rodinných domoch,” hovorí Ing. Libor Čapek.

Polyfunkčný dom a viladom Na Stráni

Autorom projektu ďalšieho polyfunkčného domu a viladomu Na Stráni, ktorý je teraz vo fáze dokončenej hrubej stavby, je liberecká projekčná kancelária ANTA – AG, s.r.o. V dome je okrem 12 bytov aj miesto pre obchodnú jednotku. Aj tento dom je čiastočne zapustený do svahu, ostatne to napovedá už jeho meno. Výškové riešenie je navrhnuté tak, aby z prízemia mezonetových bytov bol voľný výstup na terén za domom, tj. v ľavej časti je do svahu zapustená obchodná plocha a v pravej časti podlažia s garážami a garsónkami, vrátane spojovacieho krčku.

Zvislú nosnú obvodovú konštrukciu podlažia nad terénom (v celom pôdoryse) navrhol projektant z pórobetónových murovacích blokov Ytong Statik hrúbky 300 mm, ktoré sú doplnené stredovými priečnymi akustickými stenami z vápennopieskových tvárnic Silka hrúbky 300 mm od toho istého výrobcu. Jednoduché stratené debnenie monolitických konštrukcií tvoria vystužené nenosné UPA profily z Ytongu, ktoré minimalizujú tepelné mosty.

Murovacie bloky Ytong Statik dávajú konštrukcii stavby potrebnú nosnosť a pevnosť, vápennopieskové tvárnice Silka spĺňajú nielen najvyššie požiadavky na únosnosť, ale poskytujú aj dokonalú protihlukovú ochranu. Majú rovnakého výrobcu aj zloženie, ako pórobetón Ytong, ale investorovi dávajú do rúk stavebné prvky, ktoré vynikajú ako únosnosťou, tak aj výbornými akustickými vlastnosťami. Navyše umožňujú stavať veľmi štíhle konštrukcie.

„Byty polyfunkčného domu a viladomu Na Stráni sú určené na predaj a prevod do osobného vlastníctva. Okrem garsónok sa jedná o byty, ktoré svojou polohou a štruktúrou evokujú bývanie v radovom dome. Budúci majitelia dostanú k dispozícii kvalitnú nehnuteľnosť s dôrazom na moderné a ekonomicky nenáročné bývanie. Kombinácia projektu evokujúceho radový rodinný dom s výhodami bývania v bytovom dome, tzn.: žiadne starosti so zmluvným zabezpečením dodávok elektriny, vody a tepla. Žiadne zložité zariaďovanie stavebného povolenia a následnej kolaudácie. Všetko bude vopred vybavené od investora stavby a budúci majitelia budú všetky svoje záležitosti dojednávať iba a jedine s “prevádzkovateľom” technologického srdca budovy. Ako samozrejmosť berieme rozvody dátových a komunikačných sietí, zabezpečovací – kamerový systém s pasívnym prístupom pre nových užívateľov bytov. Vyššie spomenuté, plus dostatok bezpečných parkovacích miest na vlastnom pozemku, s prístupom iba cez monitorovaný vjazd, bude určite lákadlom pre nových majiteľov alebo nájomníkov.” hovorí Ing. Libor Čapek, majiteľ spoločnosti Global Investment s.r.o..


Sdílejte tento článek

.