Newsroom

Moderné domy bez zateplenia, v ktorých chce bývať aj sám developer

Developerská spoločnosť postavila na Mladoboleslavsku päť rodinných domov. Všetky vyrástli z tepelnoizolačného radu Lambda YQ a z rovnakého materiálu postavil neďaleko od nich svoj dom aj developer. Zo systému Ytong vo svojom dome navyše použil aj schody, ktoré mu výrobca dodal pripravené na mieru.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Päť poschodových radových rodinných domov sa môže pochváliť veľkorysou obytnou plochou, záhradou a príjemne orientovaným pozemkom juhovýchodným smerom. Domy boli realizované čiastočne svojpomocne samotnými majiteľmi. Spoločnosť Global Investment s.r.o. ako developer zabezpečila stavbu, ktorá zvonku bola kompletne dokončená, vrátane napojenia na priľahlú komunikáciu. Vnútorná časť domov už bola plne v réžii nových majiteľov. Aj z tohto dôvodu zvolili materiál Ytong, ktorý bol svojou ľahkou spracovateľnosťou vhodný pre tento spôsob výstavby.

„V stavebnom riešení sme u všetkých domov požadovali maximálnu konštrukčnú racionalitu, najmä jednoduchý tvar pre založenie. Preferoval som tiež použitie osvedčených stavebných materiálov. Z toho dôvodu sú na radových domoch i na mojom rodinnom dome použité pre obvodové murivo tepelnoizolačné tvárnice LAMBDA YQ. Podobne ako na dvoch predtým realizovaných bytových domoch, ktoré sme z Ytongu stavali, som aj tu oceňoval nielen ich stavebno-fyzikálne parametre, ale najmä rýchlosť, presnosť a ľahké spracovanie v priebehu stavby,“ hovorí Ing. Libor Čapek, riaditeľ spoločnosti Global Investment s.r.o.

Jednovrstvové riešenie potom investor vybral preto, že nevytvára podmienky pre vznik plesní medzi konštrukciou a zateplením, dosahuje najvyššiu požiarnu bezpečnosti a odoláva deštrukcii, spôsobenej škodcami. Vďaka homogénnej štruktúre má Ytong vo všetkých smeroch rovnaké vlastnosti a nie je potreba dodatočných tvaroviek pre ukončenie pri oknách a dverách a na rohoch konštrukcie.

„Ako developer aj investor domu sa pozerám aj na peniaze a rýchlosť stavby. A z oboch uhlov pohľadu mi jednoplášťové steny prišli jednoznačne výhodnejšie. Polystyrénové zateplenie je navyše variantom s obmedzenou životnosťou a veľmi zlými úžitkovými vlastnosťami. Samotná stavba bola tiež oveľa rýchlejšia a presnejšia. A to vôbec nehovorím o tom, že polystyrénové zateplenie takmer znemožňuje prestup vodných pár cez stenu, a vďaka tomu je nutné viac vetrať oknami, a tým znižovať vlhkosť vzduchu v miestnosti.“ hovorí Ing. Libor Čapek.

Dom developera stojí hneď vedľa a na rozdiel od susednej “radovky” má samostatne stojaci dom sedlovú strechu. Je postavený z rovnakého materiálu, navyše sú tu však použité systémové schody. Tie sa dodávajú narezané presne podľa zadania. Montáž je jednoduchá na realizáciu a zvládne ju murár s jedným pomocníkom. Oproti klasickým oceľovo betónovým schodom odpadá debnenie, výstuž, betonáž, hutnenie, vlhčenie betónu pri zrení, oddebňovanie aj likvidácia odpadov z debnenia. Schodisko je pochôdzne do 24 hodín a medzi jeho výhody patrí tiež vysoká stabilita a minimum krokového hluku.


Sdílejte tento článek

.