Newsroom

Materiály Xella sa úspešne uplatňujú na stavbe prvého 45-poschodového mrakodrapu na Slovensku

Budúci prvý bratislavský mrakodrap Eurovea Tower je súčasťou projektu Eurovea, ktorý svojím významom a funkciami už dnes presahuje rámec bežného komerčno-rezidenčného projektu na Slovensku. Súčasne prebiehajúca druhá etapa prinesie ešte niečo viac – plnohodnotnú mestskú štvrť.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Na nábreží Dunaja, na mieste niekdajšej industriálnej zóny, dnes vyrastá Eurovea City – moderná štvrť, ktorá preberá rolu spoločenského a kultúrneho centra mesta.

Dominovať jej bude prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, ktorý spolu s ďalšími unikátnymi architektonickými dielami v spojení s humánnym urbanizmom španielskej architektky Beth Galí definitívne zmení pohľad na Bratislavu. Eurovea City je dynamická, obchodná, zábavná, obytná a administratívna štvrť, v ktorej nebudú chýbať nové parky, námestia, športoviská a verejné priestory.

Investorom najväčšieho súčasného stavebného projektu je spoločnosť J&T Real Estate, o realizáciu sa delia spoločnosti Adifex, Strabag a Sytiq. Autorom návrhu a generálnym projektantom je tím architektov z bratislavského štúdia GFI.

Eurovea je už teraz jedným z najnavštevovanejších a najobľúbenejších miest v Bratislave

Okrem funkcie nákupného centra a centra služieb sa stala miestom stretnutí, konania rôznych podujatí a predovšetkým miestom, kde obyvatelia slovenskej metropoly radi trávia svoj voľný čas. Dokazujú to čísla: od otvorenia komplexu v roku 2010 prešlo jej bránami takmer sto miliónov návštevníkov. Pod hlavičkou Eurovea City sa v tejto oblasti už realizovalo alebo sa postupne realizuje niekoľko projektov. Po ich dokončení a zlúčení tu vznikne 1 470 nových bytov, kancelárske priestory budú tvoriť približne 285 000 m2, na 95 000 m2 nájdu zázemie obchodné priestory a počíta sa tiež s 8 500 m2 kongresových priestorov. Celá zóna bude mať v budúcnosti približne tritisíc obyvateľov a štyridsaťpäťtisíc pracovníkov. Očakávaná denná návštevnosť bude približne šesťdesiatpäťtisíc ľudí.

Ytong, Silka a Multipor pomáhajú stavať prvý slovenský mrakodrap

Elegantná stavba Eurovea Tower s výškou 168 metrov a s ladnými krivkami, zdôraznenými cez deň hrou tieňov na fasáde a v noci pôsobivou ilumináciou, bude ozdobou siluety mesta. Eurovea Tower ponúkne  po dokončení v roku 2023 45 poschodí, 389 rezidencií (z toho 20 luxusných bytov a mezonetov), unikátne výhľady na celé mesto, vysoký štandard, exkluzívne lobby, obchodné priestory, prechod suchou nohou do shoppingu a dostatok parkovania. V projekte štúdia GFI našlo uplatnenie 3500 m3 tvárnic Ytong, 400 m3 tvárnic Silka a 300 m3 dosiek Multipor. „Ako výrobca sme samozrejme radi, že na tomto technicky, architektonicky a urbanisticky mimoriadnom projekte sa uplatní celý náš sortiment. Výhody pórobetónových tvárnic Ytong sú slovenským architektom a investorom dobre známe a nás teší, že k ich dobrému menu sa pridala aj značka vápenno-pieskových tvárnic Silka a značka minerálnych izolačných dosiek Multipor.“ hovorí Ing. Peter Markovič, generálny riaditeľ spoločnosti Xella Slovensko.


Sdílejte tento článek

.