Newsroom

Klasická stavba v modernom šate

Projekt polyfunkčného objektu v Púchove je pekným príkladom toho, ako sa dá zo starej, klasickej stavby vyčarovať moderný objekt. Z rodinného domu, ktorý už nevyhovoval požiadavkám majiteľov, vznikol jeho rekonštrukciou, ktorá zahŕňala aj nadstavbu, moderný a plnohodnotný polyfunkčný objekt obohatený o priestory s variabilným využitím.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Klasický rodinný dom sa prestavbou a nadstavbou s pridaním jedného podlažia zmenil na modernú stavbu s plochou strechou. Vďaka využitiu kvalitných materiálov a zaujímavému dispozičnému riešeniu sa okrem primárnej funkcie bývania pridružila aj možnosť obohatiť projekt o priestory pre kancelárie, prípadne kaviareň, či obchod.

Prízemie objektu plní funkciu obchodu a služieb. Vznikla tu prenajímateľná plocha so zázemím, vhodná na tieto účely. Dispozícia druhého nadzemného podlažia je tvorená variabilne, môže plniť funkciu bývania, vytvorenie dvoch bytových jednotiek alebo funkciu administratívy, vytvorenie kancelárií so zasadacou miestnosťou. Tretie nadzemné podlažie je tvorené dvoma bytovými jednotkami. Fasáda objektu je zhotovená z drevoplastového obkladu a farebných akcentov z klasickej omietky bielej a šedej farby. Súčasťou návrhu bol aj druhý samostatný objekt, 4-podlažný bytový dom navrhnutý v súlade s architektúrou polyfunkčného objektu.

Dispozičné rozloženie a celé riešenie projektu si žiadalo využitie stavebných materiálov, ktoré sú praktické a zároveň spĺňajú nároky polyfunkčného objektu, teda zachovanie súkromia a pohodlia pre nájomníkov bytov a plnohodnotný priestor pre pracovníkov, ktorí sa zdržiavajú v priestoroch kancelárií. Rovnako dôležité bolo navrhnúť spodnú časť objektu s priestormi slúžiacimi pre obchod či služby.

Najväčším lákadlom pre budúcich majiteľov a tiež zaujímavým architektonickým prvkom sú rohové balkóny, ktoré sú z vnútornej strany celé presklené. Návrh celého objektu vychádza z tvaru kocky, ktorá je z tepelnotechnického hľadiska jedna z najidealnejších plôch. Architektonicky sa ozvláštnila výklenkami na fasáde a rohovými balkónmi, ktoré zabraňujú fádnosti celej stavby a dávajú jej originálny výraz.

Technické parametre stavby

Pri výstavbe boli použité tvárnice Ytong a to v obvodových stenách aj priečkach. Pre zabezpečenie akustických parametrov sa použili vápenno-pieskové tvárnice Silka, ktoré spĺňajú najvyššie požiadavky na únosnosť a protihlukovú ochranu stavieb. Preto sú vhodné najmä pre viacpodlažné občianske, rezidenčné alebo administratívne stavby s vysokými požiadavkami na akustickú klímu, takže aj v tejto polyfunkčnej budove.
Stropy sú zhotovené zo železobetónu a na zateplenie bola použitá minerálna vlna.


Sdílejte tento článek

.