Newsroom

Každý v tíme je súčasťou riešenia

Vedúca výroby Andrea Chalupčíková dáva nahliadnuť do svojej práce. V závode spoločnosti Xella Slovensko v Zemianskych Kostoľanoch denne ovláda rovnováhu medzi riadením zamestnancov a ďalším rozvojom výrobných procesov. To znamená, že výzvy každého druhu charakterizujú jej každodenný život – a to je presne to, čo má na svojej práci tak rada.

XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Pani Chalupčíková, aké sú vaše úlohy ako vedúcej výroby?

V závode Zemianské Kostoľany je mojou hlavnou úlohou ako vedúcej výroby organizovať a riadiť výrobu. Autoklávované pórobetónové tvárnice vyrábame v hrúbkach muriva od 50 do 500 milimetrov a na objednávku máme ešte doplnkový sortiment schodiskových rezov.

 Čo vás čaká každý deň vo vašej práci?

Moja každodenná práca zahŕňa veľa komunikácie so zamestnancami tu v závode – celkovo máme 81 zamestnancov, 65 vo výrobe a 16 na zákazníckom servise. Vždy sa toho veľa deje, ale každý problém sa dá vyriešiť, pokiaľ sa o ňom komunikuje. A potom vždy prichádzajú inovácie vo výrobe, ktoré musíme ako tím zvládnuť. Napríklad v roku 2019 to bol nový stroj na rez schodiska.

Čo bolo na tom také náročné?

Prakticky všetko, čo prišlo po inštalácii – od vytvorenia plánov údržby cez objasnenie dôležitých bezpečnostných otázok až po procesy čistenia. Keď spoločne čelíme takýmto výzvam, mojou úlohou je motivovať zamestnancov, aby našli riešenie vzniknutých problémov – a každý v tíme je súčasťou riešenia.

Vo svojej práci zodpovedáte aj za bezpečnosť v závode. Čo to pre Vás znamená?

Odkedy som začala pracovať v Xelle – to bolo v roku 2010 – sa pohľad na bezpečnosť na pracovisku veľmi zmenil. Teraz sa stala našou základnou hodnotou pre všetkých zamestnancov. To jednoducho znamená: bezpečnosť zlepšujeme každý deň, pretože bezpečnosť našich zamestnancov je pre nás prioritou. V súčasnosti pripravujeme náš Deň bezpečnosti, ktorý sa bude konať v každom závode Xella vo štvrtom štvrťroku.

Ako spolupracujete s inými závodmi na zavádzaní inovácií?

Čo sa týka inovácií, úzko spolupracujeme so závodmi v Českej republike – považujeme ich za akýsi „sesterský závod“. S kolegami odtiaľ udržiavame aktívny kontakt a svoje skúsenosti zdieľame na osobných stretnutiach. Medzinárodná spolupráca, ako je táto, je jednoducho súčasťou kultúry firmy Xella.

Čo bolo doteraz najväčšou výzvou počas vášho pôsobenia v spoločnosti Xella Slovensko?

Do súčasnej funkcie som nastúpila v roku 2018, po ôsmich rokoch v Xelle. Dovtedy som bola zodpovedná za výrobný proces autoklávovaného pórobetónu, takže som mala úplne iné úlohy – riadiť receptúry namiesto riadenia ľudí. Napriek tomu ma ponuka práce veľmi zaujala a čoskoro som sa skutočne stala súčasťou tímu. Ale presne to som potrebovala: rada prijímam nové výzvy a rada si rozširujem svoje zručnosti v nových oblastiach – takže moja súčasná práca bola pre mňa tým najnáročnejším a zároveň najlepším možným rozhodnutím.

Čo si na spoločnosti Xella ako zamestnávateľovi ceníte – a čo by ste u nej ešte chcela vidieť?

Xella vie, že jej hodnoty vytvára jej pracovníci, a páči sa mi spôsob, akým tieto hodnoty prežíva.

Práca v Xelle pre mňa znamená aj prácu pre ambicióznu spoločnosť – pretože sme lídrom na trhu. Je veľmi vzácne byť svedkom toľkých inovácií ako my tu – a s nimi máme aj my zamestnanci dostatok priestoru na rast.


Sdílejte tento článek

.