Newsroom

Akému materiálu veria samotní stavbári? Majiteľ stavebnej firmy si postavil dom z Ytongu a Silky

Stavebná firma STAKO Kozák pôsobí v opavskom regióne už v druhej generácii – venujú sa nielen stavebnej činnosti, ale aj ďalším remeslám, ktoré sú v oblasti žiadané, napríklad tesárskym, pokrývačským i maliarskym prácam. Skrátka všetkému, čo ľudia v ich okolí v spojitosti so stavaním a rekonštrukciami potrebujú. Jednou z ich zákaziek bolo postaviť dom priamo majiteľovi – teda vyberal a radil so stavbou sám sebe. Po skúsenostiach, ktoré mal z najrôznejších prác v stavebníctve, sa rozhodol pre kombináciu systému Ytong a vápenopieskových tvárnic Silka.

®
®

Ondřej Zlatníček •

Miesto pôvodného bývania v mestskom byte si zvolili obec na Opavsku a kúpili pozemok s veľkorysou rozlohou 3300 m2. Vybrali si typový bungalov od spoločnosti G servis, ktorá im poskytla tiež niektoré individuálne úpravy. Dom je postavený v najlepšom možnom energetickom štandarde svojej doby (rok 2013) a v prípade pridania rekuperácie by spĺňal podmienky pasívnej výstavby. Obvodové murivo je z tepelnoizolačných tvárnic, náklady na kúrenie znížilo tiež inštalované tepelné čerpadlo. „Dôvodov pre Ytong bolo viac – pôvodnou profesiou som stolár a viem, že sa do neho jednoducho inštaluje všetok nábytok, kuchyne a ďalšie veci. Tiež som chcel sadrové omietky, pretože sme chceli hladké steny a vyhovujú nám tiež z hygienického a zdravotného hľadiska. Tie sa na tento materiál vykonávajú výborne,“ dopĺňa.

Ďalšou požiadavkou bol maximálny pokoj – ich predstavy o akustickom útlme zvonka splnili obvodové tvárnice a výplne otvorov. Dovnútra použili nosnú stenu z vápenopieskových tvárnic Silka. „Silku sme použili kvôli útlmu medzi denné, rušné častí, a pokojovú zónu so spálňami. Tiež tu bol dôvod statický – preklady sú zvedené na túto nosnú stenu a Silka zosilnela jej únosnosť,“ vysvetľuje majiteľ.

Zo systému Ytong je tiež strop Klasik, ktorý si firma majiteľa vyskúšala na jeho vlastnom dome pred rokmi po prvýkrát. „Rovnako ako v prípade ktorejkoľvek inej práce s Ytongom pre strop platí jednoduchosť pri montáži. Aj keď naši zamestnanci robili u nás tento strop prvýkrát, šlo to bez problémov. Navyše si vložky ľahko upravili na príslušnú dĺžku. Pri užívaní ako veľkú výhodu vnímam to, že nie sú v napojení stropu a muriva ani po rokoch žiadne praskliny – je to rovnaký materiál ako obvodové murivo, a tak nevznikajú pnutia medzi dvoma rôznymi materiálmi. Spracovateľnosť Ytongu je celkovo perfektná. Ocenili sme aj veľkú presnosť, nemusíme ho dorovnávať veľkou vrstvou omietky, stačilo nám naniesť okolo 6 milimetrov,“ doplňuje majiteľ.


Sdílejte tento článek

.