Newsroom

Bývanie vo Vochove – vidiecky kľud a Plzeň na dosah

Plzeň ako štvrté najväčšie mesto Českej republiky prináša veľa pracovných príležitostí a patrí k sídlam, ktoré ponúkajú široké možnosti služieb, vzdelávania a kultúry. Dopyt po bývaní, ktoré je cenovo dostupné a kvalitné, tu už niekoľko rokov napĺňa spoločnosť Cortuza Group. Úspešne realizovali rad developerských projektov a teraz stavajú rodinné domy aj byty vo Vochove. Desať minút od Plzne, kúsok do prírody a vo variantoch „šitých na mieru“ menším či väčším rodinám alebo dvojiciam bez záväzkov. Skrátka možnosti bývania ponúka pre záujemcov v najrôznejších životných fázach. Ako stavebný materiál, ktorý je optimálny z hľadiska realizácie stavby aj pohľadu koncového používateľa, zvolili Ytong, ktorý je tu použitý v riešení s Lambdou YQ bez dodatočného zateplenia. Tento variant spoľahlivo plní normy úsporného bývania a súčasne napomáha vytvoriť zdravú klímu.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

„Vochov je v podstate naša „výkladná skriňa“ a na realizácii a výbere kvalitného materiálu sme si dali záležať. Lokalita je populárna vďaka svojej cenovej hladine a zároveň príjemnému miestu, ktorým naše Slnečné svahy sú. Vybudovali sme tu už 300 bytov a ďalších 300 až 350 sa chystáme postaviť. Murovací systém Ytong je podľa nás najlepším variantom pre tých, ktorí tu chcú žiť – je to úsporné a ekologicky šetrné bývanie. Teší ma, že tu pripravujeme bývanie pre veľa rodín a myslíme si, že z dlhodobého hľadiska sú to vlastnosti, ktoré počas užívania domu ocenia najviac. Z hľadiska realizácie stavby sme si Ytong obľúbili pre presnosť a rýchlosť výstavby,“ hovorí Ondřej Zapoměl, majiteľ spoločnosti Cortuza Group.

Obvodové murivo – žiadaná Lambda YQ

Pre obvodové murivo bola zvolená najnovšia séria tepelnoizolačných tvárnic Lambda YQ, ktorá sa od svojho uvedenia na trh v roku 2016 stala najžiadanejším produktom výrobcu. Tvárnice majú vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti a dosahujú unikátnu kombináciu pevnosti, hmotnosti a tepelnej vodivosti. Dôležité je, že Lambda YQ bola vyvinutá pre rýchle a jednoduché stavanie bez nutnosti dodatočného zateplenia. Jednovrstvovým murovaním s týmito tvárnicami je možné dosiahnuť normy stanovené pre nízkoenergetické a pasívne budovy teraz, tak i po roku 2020. Tým je možné ušetriť čas a náklady pri výstavbe. Vďaka tepelnoizolačným vlastnostiam je úsporná tiež prevádzka domu – aj bez zateplenia patrí medzi energeticky hospodárne domy.

Jednovrstvové riešenie – pozitíva pre zdravie a budúce úspory na opravách

Ytong sa vyrába zo základných prírodných surovín – tvorí ho kremičitý piesok, cement a voda. Vďaka poréznej štruktúre je veľmi ľahký a pre obyvateľov domu je asi najdôležitejšie, že vytvára zdravú klímu v dome. Obsah vápna v materiáli vytvára zásadité prostredie s prirodzenou reguláciou vzdušnej vlhkosti. Nevhodne navrhnuté či riešené zatepľovacie materiály môžu túto vnútornú klímu negatívne ovplyvniť – vytvárajú riziká plesní, objavuje sa poškodenie hmyzom aj vtákmi, a sú menej odolné proti požiaru. Nehľadiac na ich obmedzenú životnosť. Majitelia domov a bytov vo Vochove sa môžu spoľahnúť na to, že ich dom v nezmenenej podobe po stránke stavebného materiálu pretrvá generácie. V prípade domov so zateplením, kde je životnosť v rádoch dvadsať až tridsať rokov, majiteľa často vo fáze po splatení hypotéky čakajú nové investície.


Sdílejte tento článek

.