Newsroom

Bytový dom v Rakovníku rastie Tempom

Veľkoformátové murovanie pomocou Silka Tempo sa presadzuje v českých realizačných firmách. Pomáha im efektívne vyriešiť nedostatok pracovných síl na stavbách a súčasne stavať s mimoriadnou presnosťou a rýchlosťou. V prípade výstavby bytového domu „Nad Svatou Trojicí“ to konkrétne znamená, že namiesto troch partií murárov na výstavbu troch bytoviek stačia dvaja murári a mini žeriav.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Tento developerský projekt ponúkne v Rakovníku moderné bývanie v príjemnom okolí, s dostatkom životného priestoru a zaujímavým výhľadom na mesto. Architektonicky originálna architektúra, prepracovaný interiér svojím konceptom poteší novodobo zmýšľajúcich rezidentov. Vzniknú tu tri sekcie bytového domu so samostatnými vchodmi, celkový počet bytov je 63 s dispozíciou 1 + kuchynský kút, 2+kk a 3+kk. Stavba sa začala v roku 2019, pričom v tomto roku má byť tiež dokončená.

V bežnej praxi sa na stavbe takéhoto rozsahu pohybujú zhruba tri základné partie – každá pre jeden bytový dom. Developerská firma Enekosystem s.r.o. zmenou na technológiu Silka Tempo teraz zredukovala tieto počty na dvoch murárov a mini žeriav. Každé poschodie takéhoto domu sú schopní po založení postaviť za dva pracovné dni. Také množstvo práce by s využitím murovania s malým formátom akéhokoľvek muriva vyžadovalo niekoľkonásobnú dobu. V jednom kroku sa s pomocou Silka Tempo vymuruje až 8x väčšia plocha ako v prípade využitia iného typu murovacieho bloku. Úspora času je teda zrejmá a zmeniť technológiu sa oplatí. Použitím strojového zariadenia šetríme tiež námahu pracovníkov, minimalizujú sa nerovnosti a zaistíme dôkladnejšie vzduchotesnú obálku budovy (čo je výhodou nielen pre pasívne domy a domy blízke nule).

Kombinácia systémových prvkov – Ytong a Silka sa doplňujú

Konštrukčná časť bytových domov je tvorená kombináciou muriva Silka Tempo, určeného pre strojové murovanie, a muriva Ytong Univerzal a Statik v malom formáte. Silka Tempo je tu využitá pre obvodové nosné murivo v 1 PP, kde plne nahradzuje monolitické železobetónové konštrukcie. Ďalej bola zvolená ako optimálne riešenie pre medzibytové steny, kde tvorí nosnú časť pre stropný systém a zároveň tvorí zvukotesnou konštrukciu – akustický útlm je 59 dB (norma požaduje 53 dB). Kombinácia s murivom Ytong je výhodná najmä preto, že materiál má výborné tepelnoizolačné vlastnosti a jednoduché opracovávanie (rezanie, kotvenie, rovinatosť). Ďalej je vďaka perfektne rovnému povrchu možné použitie sadrových omietok v menších hrúbkach. Vnútorné priečky sú riešené aj systémovo – je tu použitý Ytong Klasik, ktorý pozná v praxi realizačná firma už roky. Funkčný celok vhodne dopĺňajú prefabrikované preklady Ytong NOP, PSF a U profily. Pre zvýšenie tepelnoizolačných vlastností priestoru medzi garážami a obytným priestorom bolo použité aj systémové zateplenie minerálnymi doskami Multipor.


Sdílejte tento článek

.