Newsroom

Bytový dom v bratislavskom Starom Meste

Bytový dom Rezidencia Horský park s 11 bytovými jednotkami je situovaný na rohu na Senickej a Gaštanovej ulici, v mestskej časti Bratislava – Staré Mesto, kúsok od Horského parku.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Svojou kompozíciou a vhodným začlenením do okolitého prostredia vytvára príjemný a útulný priestor pre svojich obyvateľov. Rules architekti ako autori projektu, navrhli ako základný stavebný materiál hrubej stavby domu pórobetónové tvárnice, panely a stropy Ytong.

Obytný dom je navrhnutý ako trojpodlažný, s ustúpeným štvrtým podlažím a vlastnou podzemnou garážou. Projekt rešpektuje a dotvára okolitú zástavbu a stáva sa jej integrálnou súčasťou. Nízky počet bytov zaručuje pre svojich obyvateľov komornú atmosféru, maximálne súkromie a pohodlie.

Investorom stavby je spoločnosť Gaštanova s.r.o. z Bratislavy, autormi projektu sú architekti z ateliéru Rules s.r.o., ktorí projekt Rezidencia Horský park navrhli ako moderný, nadčasový a striedmy. Architekti patria medzi interiérovú špičku na Slovensku, ale majú za sebou aj úspešné realizácie bytových a rodinných domov. Vysokú úroveň a atraktivitu ich architektonického riešenia zvyšujú balkóny po celej šírke fasád, veľkorysé terasy na štvrtom nadzemnom podlaží a útulné predzáhradky na prízemí. Byty majú rozumné dispozične riešenia s cieľom maximálneho úžitku pre svojich budúcich klientov. Parkovacie miesta v podzemnej garáži budú mať predprípravu na domovú nabíjaciu elektrostanicu pre elektroautomobily.

Dom sa začal stavať v septembri 2021 a kolaudácia je naplánovaná na október 2022. Rýchlosť výstavby pomáhajú zabezpečiť veľkoformátové pórobetónové tvárnice Ytong Jumbo, ktoré sú použité na nosných stenách domu. Tieto tvárnice sa vyrábajú z rovnakého pórobetónu ako známe bežné tvárnice Ytong a investor na nich oceňuje okrem rýchlosti a presnosti výstavby aj jednoduchú manipuláciu. Výborné sú aj tepelnoizolačné vlastnosti týchto stavebných prvkov, veď tvárnice Ytong Jumbo Univerzal majú súčiniteľ tepelnej vodivosti λ10,dry len 0,11 W/(m.K). Realizácia stavby je totožná ako s malými tvárnicami, líši sa iba použitím mini žeriavu. Rovnako ako pri klasickom Ytongu je aj tu ľahké rezanie aj drážkovanie. A homogenita materiálu zaručuje jednoduchú výstavbu bez tepelných mostov.

Dobrým pomocníkom stavbárov novej rezidencie sú aj pórobetónové Ytong priečkové panely GHT. Nielen že sú z rovnakého materiálu ako nosné steny a stropy, ale ich výška je prispôsobená výške podlažia, vďaka čomu stavba priečok prebiehala výrazne rýchlejšie ako v prípade konvenčných murárskych technológií. Rýchlosti výstavby napomohla aj dobrá opracovateľnosť, do priečkových panelov Ytong sa rovnako ako do všetkých pórobetónových stavebných prvkov systému Ytong ľahko robia drážky pre potrebné inštalačné rozvody.

Trojlístok stavebných prvkov od Xella Slovensko na stavbe dopĺňajú pórobetónové stropy Ytong Klasik. Tradičný vložkový strop s nadbetonávkou a karí sieťou ponúka aj na tejto stavbe vysokú únosnosť hotovej konštrukcie aj pri väčších rozpätiach, variabilné umiestnenie priečok a veľmi dobrý akustický útlm. A investor sa navyše mohol spoľahnúť na rýchlu, jednoduchú a bezpečnú montáž. Bonusom bola aj kompletná dokumentáciu s autorizovanou statikou v cene dodávky stropu.

Keď hovoríme o službách, aj tu bola zo strany investora domu zrejmá spokojnosť. „S materiálmi Ytong sme mali skúsenosti aj pred stavbou Rezidencie Horský park a tak sme ich prednosti radi využili aj na tomto bytovom dome. Spokojní sme tiež zo službami spoločnosti Xella Slovensko, bez problémov a dobre fungovali dodávky a konzultácie, ktoré sme v dobe stavby potrebovali. Hrubá stavba je už dokončená a nás teší, že už niekoľko mesiacov pred kolaudáciou je väčšina bytov predaná, malý zvyšok majú záujemcovia rezervovaný.“  konštatuje za investora bytového domu Peter Kopecký.


Sdílejte tento článek

.