Newsroom

Atypický rodinný dom Chorvátsky Grob – Čierna Voda

Nepravidelný tvar pozemku predurčil aj architektonické riešenie. Architektonická kancelária Čomor Architekt navrhla pôdorys v tvare ypsilonu a vznikli dve átria, tvoriace zimnú a letnú záhradu. Súčasťou požiadaviek investora bolo aj to, aby stavba bola homogénna, teda bez kombinovania viacerých stavebných materiálov. Moderná architektúra s nepravidelnými tvarmi a kompletné riešenie všetkých stavebných komponentov - ideálne zadanie pre Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Nosné preklady z Ytongu vyriešia aj nadštandardný rozmer okien

Ytong je u atypických stavieb vďaka svojej ľahkej spracovateľnosti a tvarovateľnosti častým riešením. Umožňuje presné, precízne prevedenie s minimom odpadu. Preto realizátor stavby, pán Ákoš Lukovič, namiesto pôvodne navrhovaného riešenia z pálených tvárnic navrhol použitie Ytongu.

Tu sa tiež ukázalo, že Ytong je vhodný pre projekty, kde sú navrhnuté napríklad atypicky veľké otvory. V tomto projekte bolo potrebné vytvoriť nadokenný preklad s celkovou dĺžkou 6,4 m, čo je s Ytongom možné aj bez debnenia. S týmto riešením sa v projekte pôvodne nepočítalo. Ale zmýšľanie investora, ktoré kládlo veľký dôraz na efektivitu práce, tomuto návrhu dalo šancu. Výsledok mu dal za pravdu a všetky preklady na dome boli realizované v Ytongu.

Strop Ytong Klasik – jednoduché stavebné práce a užívateľský komfort

V pôvodnom projekte bol aj strop navrhnutý z betónu. Ale dôraz na homogenitu stavby z jedného materiálu, a aj to, že sa montáž vykonáva bez strateného debnenia, rozhodol v jeho prospech. Masívny strop má okrem uľahčenia stavebných prác aj rad výhod, napríklad je to zvuková izolácia, a schopnosť tepelnej akumulácie.

Názor stavebnej firmy aj architekta – kvalitné poradenstvo, spoľahlivý materiál

Realizátor stavby, pán Ákoš Lukovič, zo skúsenosti svojej firmy odporúča Ytong pre rodinné domy najmä kvôli kompletnosti tohto systému a jeho praktickým vlastnostiam: „Pred stavbou sme sa s majiteľom dohodli na tom, že bude homogénna a nebudeme kombinovať rôzne stavebné materiály. Preto sme využili všetky možnosti, ktoré Ytong ponúka. Je to optimálny materiál pre rodinné domy. Jeho prednosťou je rýchlosť, jednoduchosť a minimum odpadu.“ Ďalšie pozitívum vidí v samotnej spolupráci s regionálnym zástupcom: „Ytong má dobrú zákaznícku podporu. Regionálny zástupca bol veľmi nápomocný a promptne reagoval na všetky technologické zmeny pri výbere sortimentu Ytong. Jednoduchý a empatický prístup, ktorý ocení každý súkromný staviteľ domu. Cena bola veľmi zaujímavá, takže investor už ďalej neváhal. Ďalšou výhodou bolo, že materiál bol na stavbu dopravený zadarmo. Jednoducho – príbeh so šťastným koncom.“

Architekt stavby, Ing. Arch. Martin Čomor, jeho slovám dáva za pravdu: „Rýchlosť, ekonómia pri výstavbe a na moje prekvapenie aj možnosť pracovať aj s väčším rozpätím nadokenných prekladov v obývacej izbe – Ytong bol správnou voľbou.“


Sdílejte tento článek

.