Newsroom

Aspira Business Centre – trend udržateľnosti

Ambicióznu a modernú stavbu si nechala postaviť česká spoločnosť Livesport podľa návrhu ateliéru Studio acht na rušnej pražskej križovatke pri stanici metra Nové Butovice. Stavba sa vymyká bežnému štandardu v niekoľkých ohľadoch. Na prvý pohľad zaujme vďaka svojmu pravidelnému pôdorysu a kvôli rastrovej fasáde zo skla a prírodného kameňa pôsobí upokojujúcim dojmom. Ako prvá administratívna budova v Prahe dostala Aspira vysokú certifikáciu environmentálnej nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Aj vzhľadom k športovému zameraniu staviteľa sú v budove samozrejmosťou úschovne bicyklov so sprchami a odvetrávanou šatňou a posilňovne s relaxačnými miestnosťami. Na strechu budovy sa vošla nielen priestranná zelená terasa, ale aj dieselový agregát, ktorý istí polovicu všetkých zásuviek pred „blackoutom“. Ohľad na ekológiu a kvalitu sa premietol aj do voľby stavebných materiálov. Jedným z tých, ktoré prispeli k získaniu certifikácie a umožnili realizáciu tohto projektu, je stavebný systém Ytong.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Na Aspira Business Centre na prvý pohľad upúta predstupujúci rizalit severného krídla, ktorý nadväzuje na priestor ulice Bucharova. Tento roh budovy je zámerne plánovaný ako budúci dôležitý akcent pozdĺž plánovanej Radlickej radiály. Vo svojom strede ukrýva Aspira veľkorysé presklené átrium, ktoré zaujme odľahčeným a konštrukčne nevšedným zaveseným svetlíkom a výnimočnou akustikou, vďaka ktorej sa tu konajú koncerty. Okolo neho sa rozprestierajú jednoducho prispôsobiteľné kancelárie a v partery multifunkčné priestory vhodné na reštauráciu, kaviareň či drobný retail. Výrazným interiérovým prvkom je Svetelný objekt Aspira, inšpirovaný podmorským svetom. Aj keď sklenené prvky visia na jednom mieste, sprevádzajú návštevníka celou budovou. Okrem tohto funkčného a estetického hľadiska tu pamätali aj na otázku životného prostredia v mnohých detailoch. V okolí a na pozemku sa nachádzajú drobnosti typu „hotel pre chrobáky“, striešky pre netopiere či skalky pre jašterice.

Certifikácie LEED a BREEAM a ich význam

Ako prvá administratívna budova v Prahe dostala Aspira vysokú certifikáciu environmentálnej nenáročnosti LEED Gold a BREEAM Excellent. Ich získanie poskytuje v mnohých smeroch konkurenčnú výhodu. Vďaka dosiahnutým hodnotám sa znižujú prevádzkové náklady a zvyšuje sa cena budovy – certifikácie BREEAM a LEED mieria na zahraničných investorov a developerov, ktorí sú na ne zvyknutí. Certifikácie sú tiež zárukou, že v budove sú použité overené princípy environmentálnej šetrnosti, zlepšuje sa prostredie v budove a vytvára sa zdravé a príjemné pracovné prostredie. Certifikácia dáva záruku kvality vrátane udržateľných prvkov, zakomponovaných do projektu a ich štandard vo veľkom prekračuje minimálne požiadavky v predpisoch. V neposlednom rade má pozitívny dopad aj na firemný imidž – udržateľnosť a ekológia sú tu vyjadrené preukázateľne a vo forme nezávislého certifikátu. K získaniu certifikátov významne prispel aj stavebný systém Ytong, ktorý tu bol použitý ako murovací materiál pre steny, inštalačné prímurovky pre rozvody, priečky a podobne.

Dôležitým impulzom pre voľbu pórobetónu Ytong bola aj vysoká environmentálna hodnota tohto stavivá. V celom jeho životnom cykle, teda od ťažby a spracovania surovín, jeho výroby, rýchlej a jednoduchej výstavby, minimálnej energetickej náročnosti stavby až po likvidáciu stavby zaznamenáva Ytong viac ziskov pre životné prostredie než strát. Samozrejme, že pri voľbe stavebného materiálu hrali úlohu aj ďalšie praktické vlastnosti, ako je ľahká spracovateľnosť a vďaka tomu minimálne množstvo stavebného odpadu, presnosť murovania a vysoká požiarna odolnosť.


Sdílejte tento článek

.