Newsroom

Svojpomocne stavaný rodinný dom v Šitbořiciach je celý z Ytongu

Rodina pani Kamily bývala v Brne a na stavbu nového poschodového rodinného domu si našla pozemok v juhomoravskej obci Šitbořice. Dom chcela stavať svojpomocne a ako stavebný materiál si vybrala pórobetón Ytong. Výstavbu im významne uľahčila systémová ponuka Ytongu, takže z tohto materiálu je nielen obvodové a vnútorné nosné murivo, ale aj priečky, preklady, schody, strop aj strecha.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Pani Kamila mala ako človek z odboru od počiatku jasno ako vo voľbe stavebného systému Ytong, tak aj v produktoch, ktoré chcela na nový rodinný dom použiť. Na stavebnom veľtrhu v Brne preto navštívila expozíciu spoločnosti Xella a kontaktovala Ing. Elenu Lukáčovú, technickú poradkyňu firmy Xella so žiadosťou o pomoc pri riešení projektu. Dom si chcela navrhnúť sama, ale svojpomocná výstavba domu so stropom a masívnou strechou Ytong už vyžadovala premyslený projekt, ktorý hneď od začiatku zohľadní použitie jednotlivých stavebných prvkov.

„Prvý dopyt prišiel od pani Kamily cez náš web, potrebovala oceniť ponuku a konzultovať svoj projekt poschodového rodinného domu. Už v tom čase uvádzala, že s manželom chcú stavať svojpomocne, že budú chcieť na obvodové murivo použiť tvárnice Ytong Lambda YQ 500 mm a že súčasťou stavby bude aj náš strop a masívna strecha,“ spomína na začiatok spolupráce Ing. Elena Lukáčová. „Kolega Robert Vozdecký odovzdal dopyt mne, dôvodom bol záujem investorky o strechu Ytong Komfort, ktorá vyžaduje zohľadniť prítomnosť strechy v projekte. Bolo zrejmé, že pani Kamila dobre pozná výhody nášho systému aj jednotlivých prvkov vrátane masívnej strechy a že nemá obavy ani z výstavby svojpomocne. O to jednoduchšia potom bola naša spolupráca, projekt sme spoločne odladili tak, aby zodpovedal po statickej stránke a súčasne plne rešpektoval úvodné zadanie pani majiteľky a jej manžela.“

Akonáhle bol projekt hotový, prevzal za firmu Xella celú zákazku Robert Vozdecký, odborný poradca pre obchod. Jeho úlohou bolo spracovať individuálnu cenovú ponuku, v priebehu výstavby dohliadať na dodávku materiálu a pomôcť so službami poskytovanými pre jednotlivé stavebné etapy. „Stavať svojpomocne celý dom od pivnice až po strechu s našimi produktmi je úplne bežné, ale sú chvíle a detaily, kedy stavebník ocení konzultáciu a osobnú prítomnosť našich Ytong majstrov na stavbe. Na dome pani Kamily napríklad pomáhali pri založení rohov stavby, svoju radu opakovane poskytli aj pri realizácii masívnej strechy Ytong Komfort.“

Obvodové murivo je z pórobetónových tvárnic Ytong Lambda YQ 500 mm, takže novostavba je aj bez zateplenia energeticky veľmi úsporná. Absencia dodatočného zateplenia tiež znížila náklady na výstavbu a urýchlila a výrazne uľahčila svojpomocnú realizáciu. Strop Ytong Ekonom má hrúbku 250 mm, a v cene jeho dodávky bola kompletná dokumentácia s výkresom skladby. Navyše je presný, nevyžaduje dodatočné vyrovnanie a pre svojpomocnú výstavbu je ideálny. Profesia pani majiteľky sa odrazila aj na premyslenej voľbe masívnej strechy Ytong Komfort. Vyššia hmotnosť strechy síce vyžaduje individuálny projekt, ale na druhej strane ponúka excelentnú ochranu pred prehrievaním interiéru, nulové riziko napadnutia plesňami, hnilobou alebo hmyzom a vysokú požiarnu odolnosť. Výstavba masívnej strechy svojpomocne nie je taká častá, ale pani Kamila s manželom a priateľmi to dokonale zvládli. Stavbu domu navyše uľahčili schody Ytong, ktoré sa dodávajú narezané na mieru, ľahko sa inštalujú a hneď po položení sú pochôdzne.

„Pre stavbu nášho domu sme hľadali materiál, z ktorého sa dá stavať svojpomocne, má dobré tepelnoizolačné a akumulačné vlastnosti a ponúka systémové riešenie hrubej stavby od základov až po strechu. To všetko Ytong dokonale spĺňal. S výrobkami Ytong sa nám pracovalo veľmi dobre, všetky boli opatrené návodom, pomohlo nám aj založenie rohov muriva pomocou Ytong majstrov. Najväčšou výhodou je podľa nás jednoduchá svojpomocná výstavba, s Ytongom sme vďaka jednoduchej a jednoduchej manipulácii vo dvojici zvládli postaviť celý dom.“ hovorí pani Kamila.


Sdílejte tento článek

.