Newsroom

Veľkoformáty Ytong a Silka – inteligentné riešenie pre developerskú výstavbu nielen viacpodlažných domov

Rýchlo, presne, úsporne. Tak by sa dal v troch slovách popísať spôsob práce so stavebným systémom Ytong a Silka. Tieto prednosti platia pre všetky výrobky zo sortimentu Ytong a Silka a oceňujú ich aj developeri, ktorí s nimi realizujú zástavby viacpodlažných domov.

®
®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Veľkoformátové prvky znižujú prácnosť a zvyšujú efektivitu výstavby

Veľký formát tvárnic a priečok a k tomu minižeriav – to je cesta k rýchlej a presnej výstavbe s veľkoformátovými prvkami Ytong a Silka. Veľkoformátové tvárnice a priečky navyše znižujú nároky na personál – pri práci s nimi stačí menej pracovníkov, a taktiež pre nich je vďaka tejto technológii práca fyzicky menej namáhavá. Pomocou minižeriavu môže človek zdvíhať bloky plošne väčšie, a tým až dvojnásobnou rýchlosťou rastie výstavba a na stavenisku stačí polovičná pracovná čata.

Nižšie bytové domy s 3 až 4 nadzemnými podlažiami: dokonalá symbióza Ytong Jumbo + Silka Tempo

Pri rodinných domoch a nízkopodlažných bytových domoch sú efektívnym prvkom tvárnice Ytong Lambda YQ. Pri väčšej výstavbe typu bytových domov do štyroch nadzemných podlaží sa oplatí stavať z veľkoformátových prvkov, vďaka ktorým stavba rýchlejšie rastie. Táto forma výstavby navyše šetrí čas aj pri projektovaní a dá sa s nimi dobre a kvalitne pripraviť aj multidisciplinárny 3D model v BIM technológii. Obvodové steny sa pri podobných projektoch murujú z veľkoformátových prvkov Ytong Jumbo. „Ytong Jumbo sa používa všade tam, kde naši zákazníci požadujú krátke doby výstavby a zároveň vysokú kvalitu stien.“ hovorí Ing. Lucie Šnajdrová, manažérka veľkoformátovej výstavby CZ & SK v spoločnosti Xella.

Pre vyššie bytové domy s viac ako 4 nadzemnými podlažiami sú ideálne tvárnice Silka Tempo

Tvárnice Silka Tempo majú podobné zloženie ako Ytong, ale svojou únosnosťou až 20 MPa sa podobajú betónu. Štíhle steny prinášajú okrem výbornej akustiky a únosnosti aj vyššiu úžitkovú plochu v budovanom objekte. Najhospodárnejšie riešenie vnútorných nenosných a deliacich stien ponúkajú priečkové panely Ytong, ktoré sú súčasťou veľkoformátového sortimentu spoločnosti Xella. Tieto panely sú konštrukčne vystužené a vyrábajú sa na mieru podľa výšky podlažia, pričom maximálna výška je 3 m.

Veľkoformátové výrobky idú ruku v ruke s prvotriednymi službami

Stavebné firmy si od spoločnosti Xella môžu zapožičať všetku mechanizáciu, potrebnú pre veľkoformátovú výstavbu – v ponuke sú minižeriavy, kliešte, schodíky nahrádzajúce lešenia, manipulačné vozíky, hevery a ďalšie. Súčasťou dodávky sú aj plány kladenia na mieru, technickí poradcovia firmy sú samozrejme pripravení poskytnúť maximálnu odbornú podporu.

Kompletná technická podpora pre developerov je súčasťou služieb spoločnosti Xella

Vďaka novému konceptu služieb blue.sprint spracuje Xella v projektovej fáze z akýchkoľvek digitálnych podkladov model muriva, tj. digitálne „dvojča“ stavby. Pokiaľ projektuje projektant developera v BIM, môže využiť BIM knižnicu s produktmi celého Xella sortimentu. V rámci služby blue.sprint môže využiť napríklad kontrolu kolízie v nadväznosti stien, návrh optimalizácie riešenia projektu vrátane cenovej ponuky a výkazu materiálu. Po stránke výroby je možné získať kladačské a montážne plány stien z veľkoformátových výrobkov na základe odsúhlaseného 3D modelu vrátane využitia možnosti výroby stenových panelov na mieru. V neposlednom rade je potrebné spomenúť, že Xella ako dodávateľ je optimálna aj z ekologického hľadiska – spoločnosť sa dlhodobo zameriava na zachovanie prírodných zdrojov, zníženie energie a emisií, čím prispieva k získaniu certifikácie budov v systémoch LEED/Breeam.

Na developerskom projekte SEKO komplex v Trenčíne sú na nosné steny použité veľkoformátové vápenno-pieskové tvárnice Silka Tempo, ktoré tu autori projektu navrhli pre ich vysokú nosnosť a výborné akustické vlastnosti. Obvodové steny sú vymurované z veľkoformátových prvkov Ytong Jumbo, pri ktorých kladne hodnotili ich výborné tepelno-technické vlastnosti. Pre projekt bol spracovaný multidisciplinárny 3D model v technológii BIM.

Systém veľkoformátových vápenno-pieskových tvárnic Silka skracuje čas murovania až o 60 %, zvyšuje kvalitu steny a znižuje náklady na financovanie výstavby.


Sdílejte tento článek

.