Newsroom

Bungalov svojpomocou – rekordný čas výstavby

Rodinný dom v stredných Čechách je ukážkou príjemného a dostupného rodinného bývania, budovaného svojpomocne. Investorka, ktorá je majiteľkou obchodu so stavebninami, zvolila pre vlastný dom Ytong. Rýchla výstavba a celková spokojnosť potom boli hlavné dôvody, prečo si na susednom pozemku rovnaký dom stavia jej syn z toho istého materiálu.

®
XEL_POS_4C_R_300 ®

Ondřej Zlatníček •

Veľkorysý priestor bungalova v tvare L je prepojený so záhradou francúzskymi oknami a terasou. Táto dispozícia je vhodná aj s ohľadom na to, že stavba slúži ako viacgeneračná. Pre potreby seniorov je jednopodlažný dom s ľahko prístupnou záhradou a kľudným okolím vynikajúce riešenie. Rovnako tak typovo rovnaký susedný dom ponúka rodine s deťmi všestranné pohodlie.

Dom bol realizovaný svojpomocne – na oboch stavbách pracoval syn majiteľky s dvoma murármi. Prvá stavba bola realizovaná skutočne v rekordnom čase – stavba bola hotová za šesť mesiacov a za ďalšie dva boli dokončené posledné práce v interiéri.

Zo sortimentu vlastných stavebnín volili Ytong

Investorka zúročila pri výbere materiálu svoje podrobné znalosti o stavebných materiáloch a čerpala aj z mnohých osobných skúseností a referencií svojich zákazníkov. „Chcela som, aby dom stál čo možno najrýchlejšie. Materiál sa naozaj ľahko reže, ľahko sa robia rozvody, čo bolo pre svojpomoc okrem rýchlosti výstavby zásadné, “ hovorí majiteľka.

Od stavebného povolenia k nasťahovaniu za šesť mesiacov

Systém stavebných komponentov Ytong dokáže výstavbu zrýchliť z niekoľkých dôvodov. Tvárnice sú väčších rozmerov, ale zároveň veľmi ľahké, preto sa s nimi ľahko manipuluje. V tomto prípade boli použité tvárnice na princípe pero-drážka, ktoré rýchlosť výstavby zrýchlia tým, že zvislé škáry sa murujú na sucho. Murovanie je veľmi presné – tvárnica sa jednoducho uchopí za postranné vrecko a zasúva do susednej. Vodorovné škáry sa potom murujú na tenkovrstevnú maltu 1 až 2 mm.

Ytong v praxi splnil očakávania

Syn investorky, majiteľ susednej nehnuteľnosti, si pri práci overil všetky tieto vlastnosti Ytongu a pri stavbe svojho domu sa rozhodol rovnako: „s Ytongom je ľahká manipulácia, murovanie bolo presné, myslím, že túto prácu zvládne aj priemerne zručný človek, “ popisuje svoje skúsenosti so stavbou.
Pri zariaďovaní potom ocenili, že sa do Ytongu ľahko inštaluje nábytok aj dekoračné prvky. Ľahký materiál sa totiž vyznačuje aj dobrou únosnosťou: „Vŕtanie do Ytongu išlo ľahko, bez zbytočného poškodenia muriva okolo otvoru. Obrazy a dekorácie som zvládla rozvesiť bez problémov sama, “ dodáva majiteľka.

Služby technickej podpory pre svojpomoc pomohli zdarnému výsledku

Zo služieb výrobcu Ytongu využili bezplatný výpočet materiálu a zapožičanie píly na rezanie Ytongu. Ytong majstrov pozvali na založenie rohov stavby: „Prišli dvaja páni a za dve hodiny bolo založenie hotové, perfektná práca,“ uvádza k svojim skúsenostiam majiteľka.


Sdílejte tento článek

.